Agenda parlamentară din această săptămână

Un raportul privind măsurile pe care le-a luat cabinetul Orban în contextul epidemiei de COVID-19, două moțiuni simple la adresa miniștrilor finanțelor și agriculturii, precum și audierea șefului SRI pe fondul scandalului generat de proiectul privind autonomia ținutului secuiesc, toate acestea se află în programul Parlamentului din săptămâna care începe astăzi.
Reporter: Alina Stănuță – Guvernul va trimite în legislativ un raport care conține măsurile luate de executiv în contextul pandemiei de coronavirus. Premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, a cerut miniștrilor să transmită măsurile astfel încât raportul să fie depus luni la Parlament.
Ludovic Orban: Solicit fiecărui ministru să ne trimită forma finală privitor la măsurile sectoriale care au fost luate pe domeniul fiecărui ministru, pentru a putea finaliza informarea solicitată de Parlament. Noi trebuie să prezentăm un raport cuprinzător privitor la toate măsurile, că până acuma nu am mai inormat Parlamentul.
Reporter: Pe de altă parte, PSD a anunțat că va depune două moțiuni simple la adresa ministrului finanțelor, Florin Cîțu, şi a ministrului agriculturii, Adrian Oros. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a criticat măsurile luate de ministrul finanțelor, care, în opinia liderului PSD, afectează bugetul autorităților locale.
Marcel Ciolacu: Începând cu data de 1 iunie, cel târziu 1 iulie, consiliile judeţene şi marile primării de municipiu vor intra în colaps financiar. Nu vor mai exista bani nici pentru spitale și nici pentru Protecția Copilului. Au fost impuse prin ordonanțe militare o sumedenie de atribuții către administrațiile locale nesusținute financiar de către Guvernul României.
Reporter: În legislativ, marți, la Comisia pentru controlul parlamentar asupra SRI, este așteptat directorul SRI, Eduard Hellvig. Marian Cupșa, vicepreședintele comisiei, anunța că va propune audierea directorului SRI pentru a aduce lămuriri în ceea ce privește declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind o posibilă înțelegere între PSD și UDMR și lideri din Ungaria despre vânzarea Ardealului, prin autonomia ținutului secuiesc. Totodată, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, propune audierea ministrului de externe, Bogdan Aurescu, în comisiile pentru politică externă și pentru muncă în legătură cu măsurile Guvernului pentru protejarea muncitorilor români din străinătate. Şi ministrul de interne, Marcel Vela, este așteptat miercuri în Parlament pentru a aduce lămuriri în privința măsurilor de protejare a populației în contextul pandemiei de COVID-19. /lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 mai