Situația epidemiologică și măsuri de relaxare din Balcanii de Vest

De două zile, în Slovenia, nu s-a mai înregistrat niciun nou caz de infectare cu coronavirus. De la începutul epidemiei, în Slovenia s-au confirmat 1.439 cazuri de infectare cu coronavirus și s-au înregistrat 97 de decese din cauza COVID-19. De la primul caz confirmat la 4 martie, 241 de pacienți au fost declarați vindecați.
Potrivit celor mai recente informații privind situația epidemiologică, în Muntenegru s-a confirmat încă un caz de infectare cu coronavirus, în total 323 de cazuri. De la declanșarea epidemiei, 249 de pacienți au fost declarați vindecați și s-au înregistrat 8 decese.
În Federația Bosnia și Herțegovina, în ultimele 24 de ore nu s-a mai confirmat niciun caz de infectare cu coronavirus. „În ultimele 24 de ore s-au efectuat 344 de teste și niciunul nu a fost pozitiv la COVID-19. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 461, iar al pacienților internați este de 444” – a comunicat directorul Institutului pentru sănătate publică din Federația BiH, Davor Pehar. În Bosnia și Herțegovina (Federația BiH și Republica Srpska) în total s-au confirmat 1.926 de cazuri de coronavirus și 78 de decese.
În Croația s-au confirmat în total 2.101 de cazuri de infectare cu coronavirus și s-au înregistrat 80 de decese. În total s-au vindecat 1.489 de pacienți.
În Macedonia de Nord, a crescut numărul celor vindecați. Din 1.511 cazuri confirmate de infectare cu coronavirus, 945 s-au vindecat. De la începutul epidemiei, în Macedonia de Nord s-au înregistrat 84 de decese din cauza COVID-19.
În Albania, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat încă 6 noi cazuri de infectare cu coronavirus, astfel numărul total a ajuns la 795, dintre care 531 de pacienți au fost declarați vindecați. În Albania, în total s-au înregistrat 31 de decese din cauza COVID-19.
Îmbunătățirea situației epidemiologice în statele din Balcanii de Vest a condus la relaxarea măsurilor adoptate în vederea limitării răspândirii epidemiei de coronavirus și revenirea la viața normală, dar epidemiologii în continuare avertizează că trebuie respectate anumite reguli.
În Slovenia, de la 4 mai, s-au deschis restaurantele și cafenelele, magazinele care au o suprafață mai mică de 400 de metri pătrați, saloanele de înfrumusețare și atelierele meșteșugărești.
În Muntenegru, au început să se deschidă atelierele meșteșugărești, a fost reluat transportul public și s-a anunțat posibilitatea ca la 18 mai să fie deschise restaurantele și cafenelele, care vor lucra în condiții specifice. În Muntenegru, este obligatorie purtarea măștii.
Croația a intrat la 4 mai în a doua fază a măsurilor de relaxare, care prevede redeschiderea tuturor cabinetelor medicale și a saloanelor de înfrumusețare.
Și Albania relaxează măsurile, iar premierul Albaniei, Edi Rama, a anunțat că în următoarele trei săptămâni se va renunța treptat la măsurile luate în timpul situației de urgență. De la 11 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, saloanele de cosmetică, centrele comerciale și va fi reluat transportul public. De la 18 mai se vor redeschide restaurantele și cafenelele cu terase, dar în continuare vor fi interzise grupurile formate din mai mult de cinci persoane.rmihaj/aionescu

www.rts.rs – 4 mai