2020. május 5

 Románia csak feltételek nélküli hitelt vesz fel a nezetközi intézményektől
Románia egyetlen olyan hitelt sem vesz, amely feltételekhez kötött, nyilatkozta kedden  Florin Cîțu pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy országunk  jelenleg a helyi és a nemzetközi pénzpiacokról finanszirozza az állam működését. Az IMM INVEST Program keretében mintegy 37 ezer finanszirozási kérést nyújtottak be a társaságok. A legtöbb kérvény (7.200) Bukarestből érkezett, majd sorrendben következik Kolozsvár (2.000), Ilfov megye (1.700), Konstanca megye (1.600), Temes megye (1.500), Bihar megye (1.300) és Prahova megye (1.300), jegyezte meg a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)
A kormány támogatja a farmereket és gazdálkodókat
Románia 80 milliü eurót fordithat a koronavirus-járvány okozta válság sújtotta román farmerek és gazdálkodók megsegitésére, deklarálta kedden Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.Mint hozzáfűzte, az európai fórumuk elfogadták Románia ama kérését, hogy erre a célra fordithassa az európai mezőgazdasági alapból vidékfejlesztére kiutalt, fel nem használt összegeket. A támogatás nem haladhatja meg az 5.000 eurót/farmer és az 50 ezer eurót a feldolgozók estében. Ez az újabb támogatás kiegésziti a nagy szárazság miatt a gazdálkodók segitése végett folyósitott összegeket, amelyeket az állami költségvetésből fizetnek ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)
Laura Codruța Kövesi pert nyert a román állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán
Laura Codruța Kövesi pert nyert a román állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán (CEDO), aki a román korrupcióellenes (DNA) főügyészi tisztségből 2018 nyarán történt leváltása miatt emelt panaszt Strasbourgban. A CEDO arra következtetésre jutott, hogy Románia megsértette a főügyész véleménynyilvánítási szabadságát, Kövesit ugyanis azért mentették fel, mert bírálta a korrupció büntetésével kapcsolatos törvénymódosításokat.A volt főügyész kifogásolta, hogy az alkotmánybíróság anélkül hozott megfellebbezhetetlen határozatot leváltása ügyében, hogy beidézte volna, és lehetőséget biztosított volna számára a védekezésre.Kövesi nem kért kártérítést, de a strasbourgi döntést a román hatóságoknak figyelembe kell venniük, ha újabb ügyészségi vezetőt mentenének fel mandátuma lejárta előtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)
A pénzügyminisztérium több forgatókönyvet dolgoz ki a nyugdijak szeptember 1-től való emelésére
A pénzügyminisztérium több forgatókönyvet terjeszt a kormány elé a nyugdijak szeptember 1-től való emelésére, ami a költségvetési bevételektől és más makrogazdasági mutatók alakulásától függ, nyilatkozta kedden Florin Cîţu tárcavezető. Mint hozzáfűzte adómemelésre nem kell számitani, hiszen válsághelyzetben egy ilyen döntésnek romboló hatása van. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.05)
Gănciulescu Rozália