Ludovic Orban: După 15 mai vor fi eliminate gradual restricțiile, cu instituirea unor reguli clare

În 10 zile, starea de urgență va fi înlocuită cu cea de alertă, iar restricțiile vor fi ridicate gradual și numai cu introducerea unor măsuri compensatorii, care să țină epidemia sub control – a explicat aseară prim-ministrul. Ludovic Orban a mai spus că va fi stabilit un set de reguli inclusiv pentru munca în birouri. Andrei Șerban a urmărit conferința de presă a premierului, organizată la împlinirea a șase luni de mandat.
Reporter: Premierul Ludovic Orban a reamintit că nu și-a dorit niciodată să impună restricții, dar că acestea au apărat sănătatea românilor. După 15 mai vor fi eliminate gradual restricțiile, cu instituirea unor reguli clare, a mai spus premierul.
Ludovic Orban: Pentru fiecare ridicare de restricții vom aștepta o perioadă să vedem efectele. Perioada este cam de 15 zile. Orice fel de ridicare de restricții trebuie să fie însoțită de un set de reguli, care vor fi elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică și de ceilalți parteneri. De asemenea, vom impune reguli în ceea ce privește și transportul public, în mijloacele de transport în comun, un set de reguli în ceea ce privește activitatea care se desfășoară în birouri, atât în instituții publice cât și în companii private.
Reporter: Ludovic Orban a amintit din nou că după 15 mai va fi obligatorie purtarea măștii de protecție, mai ales în spațiile închise.
Realizator: Ludovic Orban a mai spus că va fi redeschis și comerțul în micile magazine, cu excepția mall-urilor. Tot din 15 mai ar urmat să funcționeze din nou frizeriile și cabinetele stomatologice și va fi permis și pescuitul. Calendarul detaliat și tipul măsurilor de relaxare va fi decis săptămâna viitoare, în funcție de evoluția situației epidemiologice.
/cmorozanu/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (5 mai)