Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind Codul administrativ

Realizator: Camera Deputaților a respins astăzi, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind Codul administrativ, respins de comisiile de specialitate. Documentul inițiat de UDMR permite folosirea limbii minorităților naționale în administrația locală și în instituţiile publice, în localitățile în care cetățenii acestor minorități au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor. În timpul dezbaterilor, toate formațiunile politice au criticat inițiativa și au anunțat că vor respinge acest proiect.
Reporter: Amalia Bojescu – Din partea inițiatorilor a luat cuvântul președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a criticat declarațiile șefului statului din ultima vreme, despre care a spus că instigă la ură și xenofobie. Liderul unional a ținut să precizeze că limba maghiară și comunitatea nu reprezintă un pericol la adresa României și a făcut apel la menținerea dialogului parlamentar.
Kelemen Hunor: În 30 de ani am militat prin mijloace parlamentare, /perfect/ democratice pentru a asigura minorităţii maghiare, după decenii de ditactură comunistă şi asimilară forţată, un cadru instituţional în vederea păstrării identităţii etnice, culturale şi lingvistice. Vă rog, nu distrugeţi ceea ce s-a construit.
Reporter: Reprezentanţii formaţiunilor parlamentare au anunţat că nu susţin acest proiect pe care îl consideră neconstituțional, antinațional și care atentează direct la caracterul național și unitar al statului român, iar președinții celor două Camere au anunțat că au depus proiecte de modificare a regulamentului, potrivit cărora nu vor fi luate în considerare pentru dezbatere acele acte normative care afectează caracterul național al statului. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei Deputaților, social-democratul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Nu sunt luate în considerare iniţiativele legislative care afectează caracterul național, independent, unitar, indivizibil al statului român, precum și cele care afectează integritatea teritoriului României./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 mai)