Persoanelor care au fost deja amendate nu li se anulează amenzile în mod automat, în urma deciziei CCR

Amenzile foarte mari pentru nerespectarea carantinei și izolării în perioada stării de urgență sunt neconstituționale – au decis astăzi magistrații Curții Constituționale. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului atrage atenția persoanelor care au primit astfel de sancțiuni că acestea nu se anulează în mod automat. Explică Diana Surdu.
Reporter: Curtea dă lămuriri tehnice și ample. Judecătorii constituționali susțin că stabilirea faptelor a căror săvârșire constituie contravenție este lăsată în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile și condițiile necesare operațiunii de constatare și sancționare a contravențiilor. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Auzurilor Statului transmite tuturor cetățenilor, care consideră că au fost în mod abuziv amendați în perioada stării de urgență pentru încălcarea prevederilor din ordonanțele militare, că pot contesta aceste amenzi în instanță până în data de 30 mai 2020. FACIAS atenționează că decizia Curții Constituționale, care a stabilit că amenzile date în conformitate cu ordonanțele militare sunt neconstituționale, nu atrage automat anularea acestora.
Realizator: Curtea Constituțională a mai respins astăzi abrogarea pensiilor speciale, dar și legea care permite amânarea ratelor la bănci.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 mai)