2020. május 8

Klaus Iohannis: Nagyon nagy lesz az idei költségvetési hiány

Nagyon nagy lesz az idei költségvetési hiány és ezért megoldásokat kell találni a hiány finanszorzásra, hogy ne kerüljön sor további megszoritó intézkedésekre, nyilatkozta Klaus Iohannis államelnök a gazdasági helyzetet felmérő ülésen, amelyet pénteken a Cotroceni
palotában tartottak. Klaus Iohannis sikeresnek értékelte a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és a Román Nemzeti Bank kormányzójával folytatott megbeszéléseket, amelyek a költségvetési hiányra és a gazdaság fellenditését célzó intézkedésekre fókuszáltak. Az államfő úgy értékelte, hogy amennyiben a „tárgyalóasztal részvevői” közreműködnek jó esély van arra, hogy a gazdaság gyorsan talpraálljon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

Adina Vălean európai biztos nemsokára egész sor utazási biztonsági intézkedést hoz nyilvánosságra

A légitársaságoknak vissza kell fizetniük az utasoknak a jegy teljes árát, az illető légi járat törlése esetében, hangsúlyozta pénteken Adina Vălean szállitásügyi európai biztos, az állampolgárokkal folytatott párbeszéd keretében. Mint hozzáfűzte, több ország állami
támogatást nyújtott a légi társaságoknak készpénzhiányuk fedezésére, igy visszatudják fizetni a jegyárakat. Adina Vălean közölte azt is, hogy a jövő héten egész sor utazási biztonsági intézkedést ismertet, hiszen nemsokára fokozatosan beindul a határokonátivelő szállitás és a cél a turizmus fellenditése, mégha részben is. Az európai biztos tájékoztatott arról is, hogy az év végéig előterjeszti az európai szállitás jövőjére vonatkozó stratégiát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

A kormány adókedvezménnyel és adóamnesztiával ösztönzi a vállalatokat adófizetésre

Adóamnesztiát és adókedvezményt biztosít a vállalatoknak a kormány, jelentette be pénteken Ionel Danca, a miniszterelnöki kabinet vezetője, hozzáfűzve, hogy elengedik az adótartozások után felszámolt késedelmi kamatot és büntetéseket, amennyiben a cégek rendezik adótartozásaikat december 15-ig. Emellett a kormány lehetővé tette a helyi önkormányzatoknak, hogy 50 százalékkal csökkentsék az ingatlanadót az ingatlantulajdonosoknak, akik igazolják, hogy 50 százalékkal csökkentették a bérleti díjat az üzletük bezárására kényszerülő bérlőiknek, vagy más engedménnyel segítettek rajtuk. Ez az intézkedés főleg a plázákra és egyéb kereskedelmi központokra vonatkozik, tette hozzá Ionel Danca.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

A szociáldemokraták valamennyi iskolás digitális oktatáshoz való hozzáférését szorgalmazták

A szociáldemokraták megoldás felkutatását kérték a kormánytól, hogy valamennyi diák hozzáférhessen a digitális oktatáshoz. Marcel Ciolacu PSD-elnök egyik közösségi portálon közölt irásában megjegyezte, hogy Ludovic Orban miniszterelnök már két hónappal ezelőtt megigérte, hogy megoldást talál erre a problémára, amit azóta sem oldott meg, hiszen ma 250 ezer gyermek van olyan helyzetben, hogy nincs tablettája vagy laptopja, mivel a szülőknek nincs lehetőségük ilyen eszközöket vásárolni. A liberális kormány ismét arra számitott, hogy e helyzetet majd megoldják az önkormányzatok, akárcsak az egészségügyi válságot, jegyezte meg Marcel Ciolacu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.08)

Gănciulescu Rozália