Harta Ungariei Mari provoacă îngrijorare, apreciază preşedintele Sloveniei

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, a declarat joi că harta Ungariei Mari ar trebui să fie un motiv care provoacă îngrijorare. Președintele sloven a afirmat, comentând gestul premierului ungar Viktor Orbán, care a publicat o hartă istorică a așa-numitei Ungarii Mari, că acesta nu este primul caz a unei apariţii publice a unor hărți de acest tip, lucru care poate fi perceput ca o expresie a aspirațiilor teritoriale și ar trebui, după cum a menţionat Pahor, să provoace îngrijorare în rândul „opiniei publice şi al politicii democrate”.
Preşedintele sloven a adăugat că va transmite acest mesaj președintelui ungar în timpul vizitei sale oficiale în Ungaria, vizită care este programată pentru acest an, relatează agenţia croată HINA.
Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia a anunţat că nu comentează publicarea hărților istorice în scopuri educaționale, de studiu și în alte scopuri similare, „decât dacă publicarea lor este în mod clar legată de intenția sau menționarea revizionismului”.
Partidul sloven Levica (L) a arătat că consideră publicarea hărții controversate în Ungaria o provocare care ar trebui condamnată.
De câteva zile, prim-ministrul maghiar Viktor Orbán transmite pe contul său de Facebook urări de bine tuturor absolvenților de liceu înainte de examenele lor, iar miercuri, înaintea testului de istorie, a publicat un glob geografic și o hartă istorică a Ungariei care include Croația, o parte din Slovenia și Serbia, respectiv Voivodina.
Președintele croat, Zoran Milanović, le-a transmis miercuri absolvenților de liceu din Croaţia să învețe din istorie, dar să privească spre viitor. Pe contul său de Facebook, președintele croat a adăugat că majoritatea țărilor europene „au în dulapuri” hărți istorice în care țările lor sunt mai mari decât astăzi, „dar că ele nu pot fi realizate și îi irită mereu pe vecini”.(www.b92.rs – 8 mai)/ciliu/dsirbu