Cum să-i angrenați pe copii în procesul de menținere a ordinii și curățeniei

Păstrarea ordinii în camera copilului, și nu numai, este un subiect sensibil pentru fiecare părinte în parte. Fie că cei mici încă nu cooperează când vine vorba despre ordonarea jucăriilor, fie că orice încercare de a sorta lucrurile copiilor se transformă într-un proiect fără sfârșit, momentul organizării jucăriilor este unul ce poate aduna cu ușurință tensiuni și sentimente de neputință. De altfel, majoritatea experţilor consideră că implicarea în treburile casnice se va dovedi foarte benefică pentru prichindei, dezvoltându-le atât latura psihică cât şi pe cea emoţională. Îi veţi transforma în nişte adolescenţi sau chiar adulţi responsabili, organizaţi şi disciplinaţi. Aşa că, decât să luptaţi contra curentului, de ce nu încercaţi ca unele treburi casnice să devină un prilej de joacă cu cel mic, care nu va refuza niciodată să-şi petreacă timpul amuzându-se, şi veţi avea, în acelaşi timp, o casă frumoasă, curată şi ordonată. Este o soluţie din care toată lumea are de câştigat.

Există o serie de pași-cheie, pe care dacă îi veţi urma nu aveţi cum să daţi greş:

  1. În primul rând, alegeţi sarcini adecvate vârstei copilului (2-3 ani, 4-5 ani sau 6-7 ani);
  2. În al doilea rând, faceţi-i copilului o demonstrație rapidă şi corectă a modului în care va trebui să îndeplinească sarcina respectivă;
  3. Şi nu în ultimul rând, şi cel mai important, faceţi toate acestea într-un mod cât mai distractiv.

1. Alegerea sarcinilor adecvate vârstei lui

* Dacă vreţi ca micuţul să vă ajute cu drag la curăţenie, nu-l puneţi să facă lucruri de care nu este capabil sau pe care încă nu le înţelege. * Fiecare vârstă vine cu “pachetul” de responsabilităţi casnice adaptate nivelului ei de dezvoltare. Pentru a vă face o idee care sunt activităţile adecvate fiecărei vârste, iată câteva exemple:

Între 2 şi 3 ani: strângerea jucăriilor sau cărţilor la un loc, ştergerea prafului de pe suprafeţe mici (cum ar fi măsuţa de cafea, noptiera), adunarea revistelor de prin casă sau punerea hăinuţelor în coşul cu rufe;

Între 4 şi 5 ani: strângerea mesei (doar a obiectelor simple, necontondente sau periculoase), udarea florilor, umplerea castronaşului cu cereale, ruperea buruienilor din curtea casei şi ajutor la săditul legumelor în grădină, aranjarea superficială a patului, umplerea farfuriei animalului de companie cu mâncare sau apă;

Între 6 şi 7 ani: ajutor în prepararea cinei şi aranjarea mesei, sortarea rufelor murdare de cele curate, aranjarea lenjeriei de pat, scoaterea câinelui la plimbare, spălatul vaselor (fără obiecte ascuţite, contondente sau fragile), punerea şi strângerea mesei.

– Alte treburi potrivite pentru copii ar fi: încărcarea și golirea mașinii de spălat (cu asistență permanentă din partea dvs.), împăturirea hainelor curate, punerea hainelor în sertare și dulapuri, măturarea podelei din bucătărie (eventual cu un făraș și o perie potrivite vârstei sau înălţimii).

* Treburile nepotrivite pentru copii sunt cele pentru care se utilizează obiecte ascuțite sau care impun necesitatea de a ajunge la înălțimi nepotrivite staturii acestora. Amintim şi dintre acestea câteva: golirea sau încărcarea mașinii de spălat vase, ştergerea tacâmurilor, curățarea bucătăriei și zonelor de toaletă (de multe ori în aceste cazuri este nevoie de detergenţi chimici, şi nu este recomandat ca micuţii să vină în contact cu ei), aspirarea sau alte sarcini care necesită utilizarea de electrice, lustruirea oglinzilor sau a ecranelor TV, curățarea litierelor animalelor și a coşurilor de gunoi (prea multe bacterii), călcatul rufelor (riscul de arsuri), separarea sau reciclarea deșeurilor.

* Cel mai simplu mod de a-i impulsiona pe copii să facă ordine printre propriile lucruri ar fi să ascundeți printre obiectele răvășite, bani, dulciuri sau lucrușoare noi pe care știți că și le doresc. Îi veți motiva să facă ordine mult mai repede decât v-ați închipui.

* Curăţenia casei împreună cu cei mici trebuie să fie, înainte de toate, sigură, astfel încât micuţii să fie feriţi de pericolele care pot apărea pe parcursul unor astfel de activităţi. Evitaţi produsele de curăţare cu substanţe toxice, iritante şi cu risc alergenic crescut şi produsele dezinfectante cu clor.

  1. Îndeplinirea sarcinilor

* Stabiliţi întotdeauna un bun exemplu. Organizarea este un aspect pe care copiii îl vor respecta și îl vor absorbi. Începeți prin a da lucrurilor sens, subliniind părţile bune sau pe cele mai puţin bune, pe înţelesul copilului.

* Învățaţi-i pe copii că toate lucrurile au şi ele o „casă” a lor. Vechea zicală „un loc pentru toate și toate la locul lor” ar trebui să fie principiul de bază, dar atenţie să nu cădeţi în extrema cealaltă, şi anume să deveniţi perfecţionişti.

* Când lucrurile au un „domiciliu” stabil, cel mic va ştii întotdeauna unde trebuie să le pună după utilizarea lor.

* Folosiţi calendare cu file pe fiecare zi corespunzătoare vârstei, liste de priorităţi sau de verificare pe care să scrieţi sarcinile atribuite celui mic. Acestea nu numai că vă vor scuti de a le repeta într-una celor mici ce au de făcut şi de a deveni „lupul cel rău”, dar le vor şi spori angajamentele. Promovaţi conceptul de a avea obligaţii de urmat.

* De multe ori se întâmplă ca cei mici să fie reţinuţi, mofturoşi la astfel de delegări de sarcini, dar nu vă pierdeţi răbdarea şi insistaţi în păstrarea şi consolidarea acestor obiceiuri.

* Reţineţi că nu este obligatoriu ca cel mic să realizeze toate sarcinile casnice propuse într-o singură zi, pentru că poate fi istovitor, ţinând seama că, în cazul şcolarilor, mai sunt şi teme de făcut. Deci, nu exageraţi cu îndatoririle.

* În situaţia în care nu duce la bun sfârşit o sarcină, nu îl certaţi întrucât veţi strica tot ce aţi realizat până atunci. Se va demobiliza, va ajunge la concluzia că v-a dezamăgit şi îi va dispărea orice bună dispoziţie sau chef de treabă.

* Faceţi-l să se simtă mândru că aveţi încredere în el şi se va strădui mai mult.

* Nu terminaţi voi ce a început el. Chiar dacă iniţial pare tentant, nu trebuie să-l lăsaţi să înţeleagă că „termin eu, că tu oricum nu faci bine”, pentru că va fi foarte demoralizat. Micuţul va simţi că nu sunteţi mulţumit şi riscaţi să se închidă în sine şi să se descurajeze. Ba mai mult de atât, trebuie să-l încurajaţi şi să-l lăudaţi în permanenţă pentru simplul fapt că îşi dă silinţa.

* Copiii răspund foarte bine la laude şi aprecieri, şi dacă simt că au făcut treabă bună şi s-au şi distrat pe deasupra, mai mult ca sigur că vă va ajuta în mod repetat la treburile casnice.

* După o săptămână întreagă de făcut fapte bune merită chiar să fie recompensat cu felul de mâncare preferat, o excursie sau o jucărie de mult aşteptată.

  1. Transformarea fiecărei sarcini într-o joacă „de copil”

* Dacă reușiți să transformați momentul curățeniei într-o activitate plăcută, considerați că treaba este pe jumătate făcută. Implicați-l într-un mod ingenios pe cel mic în momentul în care faceți ordine, iar timpul petrecut împreună va fi unul plăcut și, totodată, eficient.

* Jocul este secretul prin care puteți atrage atenţia copilului şi îl convingeți să se implice în curăţenia casei. Dacă micuţul vede că spălarea vaselor este un prilej pentru a face balonaşe de săpun sau că strânsul jucăriilor sau ordinea în cameră se poate face în paşi de dans, s-ar putea să fie mai tentat să vă ajute şi chiar să dorească să repete aceste activităţi în viitor.

* Inventaţi jocuri pentru fiecare sarcină casnică pe care i-o atribuiţi (concursuri, curse contracronometru etc.), iar curăţenia împreună cu el va deveni o plăcere.

* Îi puteți cumpăra accesorii pentru curățenie de jucărie, puteți face concursuri de aruncat la…coșul cu jucării sau puteți crea jocuri de sortare a jucăriilor pe culori, forme sau funcționalitate.

* Puteţi chiar să vă folosiţi de o modalitate foarte utilă în creşterea şi educaţia copilului, şi anume diagrame de recompensă, care, prin faptul că sunt vizuale şi interactive, încurajează angajamentul acestuia. Concret, pe o tablă albă desenaţi un tabel care să conțină fotografia copilului, iar de fiecare dată când acesta va finaliza cu brio o sarcină, aşezați în dreptul fotografiei o stea, o faţă zâmbitoare sau orice credeţi că îl va atrage pe cel mic.

* Puteţi oferi copilului un set diferit de sarcini în fiecare săptămână – îi puteţi scrie toate sarcinile pe bileţele separate de hârtie, pe care să le extrageţi împreună cu acesta dintr-o pălărie sau puteţi să vă adresaţi direct micuţului pentru a alege chiar el treburile pentru săptămâna respectivă.

* Ajutați-l pe cel mic să se încalțe corect achiziționând un sticker cu un personaj preferat al acestuia, pe care îl puteți decupa în două bucăți egale și lipi jumătatea dreaptă în pantofiorul drept, iar pe cea stângă în pantofiorul stâng. Astfel, copilul se va încălța întotdeauna în mod corect.

* Aranjați legumele, fructele sau mâncarea pe care o gătiți copiilor într-o manieră cât mai atractivă. Dacă veți avea grijă ca mâncarea să fie pe cât de gustoasă pe atât de atrăgătoare, aceștia vor mânca chiar și mult detestatul broccoli.

* Odată ce v-aţi decis asupra treburilor pe care doriţi să le facă cel mic, este timpul pentru a le transforma în distracţie şi aventuri incitante. Există o infinitate de modalități prin care puteți transforma curățenia într-un joc, iar acest lucru vă va ajuta să petreceți timp de calitate cu cel mic și, în același timp, să îi oferiți o imagine plăcută și sănătoasă despre disciplină și responsabilitate.

Iată şi câteva sugestii concrete:

  • Spălatul rufelor

– Transformaţi pusul rufelor la spălat într-un meci de baschet cu şosete

– Întreceţi-vă la împăturirea tricourilor

– Jucaţi roluri de curieri care livrează hainele curate în camerele sau sertarele precise

– Învăţaţi-i cum să folosească butoanele de pe maşina de spălat, dar asiguraţi-vă că vor face acest lucru numai în prezenţa voastră

  • Curăţenia în cameră

– Jucaţi-vă de-a „magazinul”: comandaţi articolele de pe podea care trebuie puse pe raft sau în cutia cu jucării

– Puneţi muzică şi dansaţi în timp de faceţi curat

– Utilizaţi un cronometru şi oferiţi un premiu celui care face curat mai repede (în cazul în care aveţi mai mulţi copii)

– Lăsaţi-i să-şi practice abilităţile cu mingea, aruncând hainele murdare în coşul de rufe de la distanţă

  • Curăţenia în bucătărie

– Reveniţi la roluri – lăsaţi-l pe cel mic să pretindă că este ospătar sau ajutor de ospătar

– Faceţi-l să creadă că joacă într-un film de acţiune dându-i “misiuni”

– Cumpăraţi-i un echipament de curăţenie pentru copii sau o mătură de jucărie în culori vesele

– Pretindeţi că faceţi o reclamă TV pentru un produs de curăţare, în timp ce îl utilizați

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.houzz.com/magazine/kids-room-colors-and-how-they-can-affect-behavior-stsetivw-vs~16866284

https://www.babyspace.com.ro/ro/10-trucuri-care-%C3%AE%C8%9Bi-vor-face-via%C8%9Ba-mai-u%C8%99oar%C4%83

https://delamamici.ro/top-10-sfaturi-care-iti-fac-viata-de-parinte-mai-usoara-11645.html

https://gokid.ro/ce-sa-faci-ca-sa-ai-viata-usoara-cu-copilul-10-reguli-de-aur/

https://www.houzz.com/ideabooks/83666209/list/these-10-things-make-life-with-kids-easier

https://www.casa-gradina.ro/cum-trebuie-sa-arate-camera-copilului-spatiul-de-studiu-si-de-joaca/

https://www.vivre.ro/blog/ordinea-in-camera-copilului-7-idei-pentru-depozitarea-jucariilor

https://jysk.ro/blog/9-idei-pentru-amenajarea-camerei-copilului

http://blog.storia.ro/2017/02/09/cum-sa-amenajezi-camera-copilului-sfaturi-ca-sa-fie-in-siguranta-la-orice-varsta/