În parcurile din Singapore, respectarea regulilor privind distanțarea socială poate fi încredințată unui robot. Un exemplar care ne duce cu gândul la un câine, văzut deja în cercurile militare și nu numai, care este în probă, de două săptămâni, în parcul c.
Singapore se remarcă și în această privință. Agenția Tehnologică Guvernamentală (GovTech) a dezvăluit generalitățile unui robot care se plimbă prin parcul Bishan-Ang Mo Kio. Este vorba despre Spot, cu aspectul unui câine, capabil să se orienteze perfect în spațiu și să le amintească oamenilor – printr-un mesaj vocal – cât de important este să păstreze distanța de siguranță. În probă de două săptămâni, această versiune a robotului Spot a fost programată pentru a înfrunta starea de urgență declanșată de COVID-19.
Evident, produs de Boston Dynamics, Spot știe să facă mult mai mult: pe lângă repetarea mesajelor vocale, robotul dispune de numeroși senzori și camere video care permit încadrarea zonei și realizarea unor estimări cu privire la numărul de persoane prezente într-un anumit loc.
Și, deşi toate acestea ar putea crea o problemă de confidențialitate, Consiliul Național al Parcurilor din Singapore (NParks) afirmă că nu se vor colecta date și nici nu se vor folosi imaginile pentru identificarea persoanelor. Metodele de utilizare ale robotului sunt explicate pe afișele amplasate la intrările din parc. Printre diversele informații, vizitatorii spațiului verde sunt rugați să nu îl deranjeze pe Spot în timpul activității sale.
Alegerea hi-tech ar putea înlocui curând agenții angajați să patruleze parcurile, cu consecința „reducerii riscului de expunere la virus”. Din acest motiv, administrația locală evaluează posibilitatea extinderii proiectului și în alte parcuri din Singapore./oavram/rcostea
(http://www.rainews.it – 10 mai)