Proiectul de lege cu măsurile care urmează să se aplice din 15 mai a intrat în procedură parlamentară

Realizator: Proiectul de lege cu măsurile care urmează să se aplice din 15 mai a intrat în procedură parlamentară la scurt timp după ce guvernul l-a adoptat înainte de prânz. Executivul a cerul procedură de urgență pentru intrarea în vigoare a legii. Social-democraţii consideră însă că trebuie făcute anumite corectorii.
Reporter: Iulia Gherman: Proiectul de legea a fost deja introdus pe agenda de mâine a plenului Senatului, președintele interimar al acestui for, Robert Cazanciuc, precizând că documentul va fi adoptată de parlament în procedură de urgență, dar cu mai multe clarificări privind măsurile pe care populația va trebui să le respecte în perioada stării de alertă. Reprezentanții PSD au lansat din nou critici dure la adresa guvernului PNL, pe care l-a acuzat de slabă gestionare a crizei pandemice și au avertizat că procedura pentru adoptarea documentului inițiată de executiv are, potrivit legislației, un termen care nu va permite aplicarea prevederilor din proiectul de lege din 15 mai.
Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a precizat că proiectul adoptat azi de guvern instituie obligativitatea purtării măștii în spațiile comerciale, la locul de muncă și în mijloacele de transport. Vor fi permise comercializarea produselor alimentare și a băuturilor în centrele comerciale, care nu presupun rămânerea clienților în aceste spații. Autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, echipamente de protecție și dezinfectanți. Proiectul de lege mai prevede, între altele, posibilitatea angajării de personal fără concurs pe o durată de 6 luni, în funcție de nevoile de prevenire și combatere a pandemiei.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 mai)