2020. május 13

Meghaladta az ezret a járvány halálos áldozatainak száma

Meghaladta az ezret szerdán a koronavírus-járvány nyilvántartott áldozatainak száma Romániában. Az elhalálozások átlagos gyakorisága több mint két hete nem növekedett már a napi 25 fölé, de nem is kezdett még csökkenni. A stratégiai kommunikációs törzs szerda délben közzétett napi jelentése szerint eddig 1016 beazonosított koronavírus-fertőzött hunyt el, külföldön pedig további 102 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg. Tovább növekedett és szerdán csaknem elérte az 50 százalékot a gyógyultaknak a beazonosított fertőzöttekhez viszonyított aránya. Eddig 16 002 emberről bizonyosodott be Romániában, hogy új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött, közülük 7961-et nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Nem sérti az alkotmányt a veszélyhelyzetet szabályozó kormányrendelet

Nem sérti a román alaptörvényt az a 2004-ben hozott sürgősségi kormányrendelet, amelynek alapján a hatóságok – a rendkívüli állapot csütörtöki lejárta után – meg akarják hirdetni a veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány elleni védekezésben – állapította meg az alkotmánybíróság. A testület szerdai határozatában elutasította az ombudsman óvását, egyúttal felhívta a figyelmet: a polgárok szabadságjogait csak a parlament korlátozhatja, és ezt a jogát nem ruházhatja át az állam más intézményeire. Az alkotmánybíróság döntése egyértelművé tette, hogy – amennyiben az államfő nem hosszabbítja meg a rendkívüli állapotot – péntektől a hatóságoknak legalább három napig semmilyen jogalapjuk nem lesz arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést a fertőzésveszély csökkentése érdekében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

A trianoni szerződés napjává nyilvánította június 4-ét a parlament

Megszavazta a képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítja június 4-ét Romániában. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, amelyhez az állami és helyi hatóságok logisztikai, vagy költségvetési támogatást nyújthatnak. A trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A törvényjavaslatot Titus Corlăţean és Şerban Nicolae szociáldemokrata szenátorok  terjesztették a parlament elé. A Trianon-törvényt 235 szavazattal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett szavazta meg a képviselőház, hatályba lépéséhez pedig már csak az államfő aláírására van szükség. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)

Az első negyedévben 5,9 százalékkal csökkent az ipari termelés

Az első negyedévben a nyers adatok szerint 5,9 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint 6,4 százalékkal csökkent a román ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS). A visszaesés főként a feldolgozóiparban tapasztalt 6,3 százalékos csökkenésnek tulajdonítható, de a villamos- és hőenergia előállítása, a gáz termelése, illetve szolgáltatása is 4,8 százalékkal esett vissza, a bányaipar kibocsátása 3,8 százalékkal mérséklődött. Márciusban az ipari termelés 12,7 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint, míg a naptárhatással kiigazított adat szerint a visszaesés 14,5 százalék volt. Az INS intézet szintén szerdán közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten. Márciusban éves összevetésben 8,3 százalékos visszaesést jegyeztek fel. A kormány az idén hivatalosan a gazdaság teljesítményének 1,9 százalékos csökkenésére számít, de az Európai Bizottság 6 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.13)