Cele mai vechi resturi de Homo sapiens din Europa, descoperite în Bulgaria

Un dinte şi fragmente de oase, găsite într-o peșteră din Bulgaria,. au dezvăluit existența celui mai vechi Homo sapiens din Europa cunoscut până în prezent datorită noilor lucrări de datare publicate săptămâna aceasta de o echipă de cercetători internaționali.
Analiza vestigiilor luate din peștera Bacho Kiro, din nordul Bulgariei, datează cu aproximativ 45.000 de ani în urmă prezența pe continentul european a lui Homo sapiens, numit și omul modern, informează două articole publicate în revistele „Nature” şi „Nature Ecology and Evolution”. „Este vorba despre perioada primei sosiri a lui Homo sapiens pe teritoriul european din Orientul Mijlociu și a conviețuirii sale cu Neandertalienii, care a durat între 5.000 și 10.000 de ani” , a declarat Nikolai Sirakov pentru AFP, unul dintre responsabilii săpăturilor și profesor la Institutul de Arheologie al Academiei Bulgare de Științe. „Știința a estimat că aceste evenimente au avut loc pe o perioadă cuprinsă între 38.000 și 42.000 de ani în urmă. Noi am dovedit că au avut loc mai devreme”, a adăugat el.
Vestigiile de la Bacho Kiro „sunt cel mai vechi exemplu european cunoscut care atestă prezența lui Homo sapiens în Paleoliticul superior. Ajunşi în Europa în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, bărbaţii moderni au luat treptat locul ocupat de Neandertalieni”, descrie un comunicat emis de Collège de France, doi profesori de la această instituţie făcând parte din echipa internaţională care a lucrat la aceste datări.
Perioada de tranziție dintre populațiile de Neandertalieni și Homo sapiens continuă să fie subiectul multor întrebări, iar această nouă datare aduce elemente noi. O primă datare a vestigiilor cu carbon 14 sugerează o tranşă de vârstă cuprinsă între 46.940 și 43.650 de ani. O a doua metodă, bazată pe analiza ADN-ului mitocondrial extras din oase, oferă estimări cuprinse între 44.830 și 42.616 ani, precizează colegiul din Franța.
„Aceste rezultate arată că oamenii moderni s-au extins la latitudinile medii ale Eurasiei înainte de 45.000 de ani în urmă. Încălcând aria de distribuție a Neanderthalienilor, ei au exercitat, prin urmare, o influență asupra comportamentului lor înainte de a-i înlocui”, mai explică instituția. Situl Bacho Kiro, cunoscut încă din 1930 și amenajat pentru vizite turistice, a făcut obiectul unor noi săpături începând din 2015./rcostea

(www.lefigaro.fr – 13 mai)