13.9 C
Bucharest
joi, aprilie 25, 2024
2020. május 14

2020. május 14

Az élelmiszerbiztonság kérdése előtérbe került Romániában is
A románokat nagyon foglalkoztatja az az elelmiszertermékek biztonsága, aggódnak azért, hogy a Covid-19 fertőzés szempontjából kockázati forrás lehet a csomagolás, illetve a friss termékek . Ez derült ki az ADAMA szervezet által készitett közvéleménykutatásból, mely szerint ebben az időszakban az emberek több gyümölcsöt és zöldséget vásároltak. A tanulmány arra is rámutat, hogy vidéken a lakosság leginkább az általános gazdasági helyzet és a bizonytalan jövő miatt aggódik, majd ezt követően saját pénzügyi helyzetéért, egészségéért és a munkahelyek elvesztéséért. A válaszokból az is kiderült, hogy az otthonmaradás ideje alatt az emberek kevesebb szeszesitalt fogyasztottak, valamint az, hogy ritkábban járnak vásárolni. A vásárlási kedv főleg a 18-24 év közötti fiataloknál volt tapasztalható. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
Az Európai Bizottság 48 szennygödör bezárását és ökologizálását kérte Romániától
Az Európai Bizottság 48 illegálisan működő szennygödör bezárását és ökologizálását kérte csütörtökön Romániától, tiszteletben tartva ezáltal az Európai Unió Birósága által 2018 októberében hozott döntést. Romániának négy hónap áll rendelkezésére az emlitett helyzet rendezésére. A nagyvárosok közelében és ipari zónákban levő szennygödröket, amelyek nem felelnek a szabványoknak, Romániának 2009 július 16-ig kellett volna bezárnia és rehabilitálnia. A lassú előrelépés miatt az Európai Bizottság 2017 februárjában úgy döntött, hogy az EU Biróság elé viszi az ügyet. Az Unió Európai Birósága 68 szennygödör esetében döntött, melyek közül mostanig mindössze 20-at zárt be véglegesen Romániába, a többi 48 bezárásával kapcsolatos munkálatok elvégzését mindmáig nem hagyták jóvá vagy nem kezdték meg, igy az Európai Bizottság formálisan értesitette Romániát az EU Biróságának döntése nyomán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
A képviselőház törvénytervezetet fogadott el egy erdővédelmi Országos Korrupcióellenes Ügyészség létrehozására
A képviselőház törvénytervezetet fogadott el, amelyet a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezett egy erdő- és környezetvédelmi Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) létrehozására. Az USR képviselői a jelenleg is működő DNA mintájára egy olyan ügyészséget szorgalmaznak, amely kimondottan a természetvédelmi vonatkozású bűncselekményeket deríti fel, illetve viszi bíróság elé, mint amilyen például az illegális fakivágás és -tárolás, a hulladékkereskedelem, a környezetszennyezés.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
Ludovic Orban miniszterelnök átveszi a járványügyi operatív törzs vezetését
A miniszterelnök átveszi a koronavírus-járvány miatt alakult országos vészhelyzeti operatív
törzs vezetését. Ennek érdekében módosítják a veszélyhelyzetek kezeléséről szóló, 2004
ben kiadott 21-es számú sürgősségi kormányrendeletet, közölte a csütörtöki kormányülés
elején Ludovic Orban kormányfő. A miniszterelnök szerint erre a testület tekintélyének növelése érdekében van szükség. Mint hozzáfűzte, az operatív törzs péntektől kihirdeti a veszélyhelyzetet, amely a csütörtökön éjfélkor véget érő rendkívüli állapotot váltja fel, lehetővé téve, hogy a hatóságok meghozzanak minden szükséges intézkedést a járvány terjedésének megfékezése érdekében.  A veszélyhelyzet idején bevezetendő konkrét óvintézkedéseket tartalmazó – a parlament által sürgősségi eljárással szerdán megszavazott – törvény leghamarabb hétfőn lép hatályba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.14)
Gănciulescu Rozália, RADOR
Translate »