În România, de astăzi starea de urgență a fost înlocuită pentru 30 de zile cu starea de alertă, pentru a permite autorităților să continue combaterea eficienta a pandemiei cu COVID-19. În spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite. Ce alte decizia luată aseară Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență ne spune acum în Radiojurnal redactorul RRA, Andrei Șerban.
Reporter: Începând de astăzi salariații din instituțiile și autoritățile publice, precum și angajații operatorilor economici publici și privați sunt obligați să își desfășoară activitatea de la domiciliu, iar dacă acest lucru nu este posibil, aceștia trebuie să fie supuși triajului epidemiologic, să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în spațiile de lucru și trebuie să aibă un program decalat, dacă fac parte din entități mai mari de 50 de salariați. Terasele și restaurantele rămân închise și mallurile rămân închise, dar în ele se deschid farmaciile, cabinetele stomatologice și cele de optică medicală, magazinele de electrice și electrocasnice, dacă acestea livrează produsele la domiciliu și agenții economici care au acces direct din exterior și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Deplasarea în interiorul localităților este permisă fără completarea unei declarații pe proprie răspundere, precizați secretarul de stat Raed Arafat.
Raed Arafat: Începând cu data de 15 mai este permisă circulația persoanelor în afara locuinței, gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane care nu aparțin aceliași familii. Deci nu mai trebuie declarație pentru acest lucru. Cu aceiași dată se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție. #HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)