Foto: MANDEL NGAN / AFP

Preşedintele american Donald Trump amenință că ar putea rupe relațiile cu China în urma situației create de pandemia de coronavirus. Cu peste 85.000 de morți și mai mult de 36 de milioane de şomeri în mod oficial Statele Unite sunt cea mai afectată țară de pandemie, iar Washingtonul acuză China că a permis răspândirea coronavirusului, iar mai recent că încearcă să fure informații despre vaccinul la care lucrează oamenii de știință.
Reporter: Doina Saiciuc: Secretarul de stat Mike Pompeo a arătat ieri într-o declarație că activitățile de piraterie cibernetică ale Chinei sunt o continuare a acțiunilor contraproductive ale sale de pe parcursul pandemiei de COVID-19, citez:
„Statele Unite condamnă încercările actorilor cibernetici afiliați cu Republica Populară Chineză de a fura proprietatea intelectuală și date legate de cercetarea privind COVID-19”.
FBI şi Agenția Cibernetică a Departamentului Securității Naționale avertizaseră cu o zi înainte că hackeri sprijiniți de guvernul chinez încearcă să pirateze instituțiile americane care lucrează la dezvoltarea de vaccinuri și tratamente pentru COVID-19.
China continuat să răspândească dezinformare, ceea ce a exacerbat pericolele acestei crize de sănătate – se mai spune în declarația secretarului de stat.
În cel privește, președintele Trump a semnalat ieri într-un interviu pentru televiziunea Fox News o continuare a deteriorării relațiilor sale cu China în legătură cu noul coronavirus. El a afirmat că nu are niciun interes de a vorbi acum cu președintele Xi Jinping și, mai mult, a sugerat chiar că ar putea tăia relațiile cu Beijingul .#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)