Polonia a renunţat la acordul privind tranzitul gazelor naturale rusești

Autorităţile de la Varșovia au decis să nu reînnoiască acordul privind tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul său, acord pe care l-a semnat anii trecuţi cu Gazprom. Acordul privind tranzitul gazelor naturale rusești expiră pe data de 17 mai, relatează Reuters.
Acordul privind tranzitul gazelor naturale între Rusia şi Polonia, care expiră pe 17 mai, nu va fi reînnoit, a anunţat purtătorul de cuvânt al concernului rus Gazprom, Serghei Kuprianov. Polonia este traversată de gazoductul Iamal-Europa, care face legătură între Rusia şi Germania. Autorităţile poloneze sunt nemulțumite de prețul mare la gazele naturale stabilit de Rusia. Varșovia păstra 17 miliarde din totalul de 33 de miliarde de metri cubi de gaze naturale livrate de Gazprom.
Ieri au apărut informaţii potrivit cărora Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania a refuzat să renunţe la proiectul Nord Stream 2 şi să acorde o derogare de la normele Directivei UE privind gazele naturale pentru Nord Stream 2, care este o alternativă la tranzitul gazelor naturale ruseşti prin Ucraina și Polonia. Începând din luna decembrie, au intrat în vigoare sancțiunile americane aplicate de SUA la adresa gazoductului Nord Stream 2./vdraguta/pvelisar

(www.rosbalt.ru – 16 mai)