Reacţia Parlamentului rus la sancțiunile impuse de Kiev împotriva unor instituţii culturale ruse

Un reprezentant al Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federației, senatorul care reprezintă Republica Crimeea în Parlamentul rus, Serghei Ţekov, a comentat pentru RUSSIA TODAY, decretul semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin care impune o serie de sancțiuni, pentru o perioadă de trei ani, împotriva unor instituții culturale și științifice din Rusia, anunţă Serviciul de presă al Consiliului Federației.
„Nimic surprinzător. Totul se îndreaptă în aceeași direcție. Această direcție este de a se delimnita complet de Rusia, de trecutul comun, de istoria comună. Ei își construiesc propria istorie și propriul stat cu rădăcini, tradiții și culturi speciale. În ceea ce privește aceste instituții culturale împotriva cărora s-au impus sancțiuni, există exponate, iar faptele sunt certe, cele pe care le cunoaştem cu toţii și nu cele inventate de actualul guvern al Ucrainei”, a explicat senatorul. Potrivit acestuia, tocmai în acest scop se iau astfel de decizii. „Vor ca cetățenii Ucrainei să-și uite trecutul, ei pornesc totul de la zero” – a concluzionat Ţekov.
Amintim că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret, prin care a introdus sancțiuni pentru o perioadă de trei ani împotriva unor instituții culturale și științifice din Rusia. Pe lista instituţiilor culturale vizate de restricţii se află: Societatea de Geografie din Rusia, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Muzeul de Artă „A.S. Pușkin” din Moscova, Institutul de Arheologie al Academiei Ruse de Științe, Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova, Universitatea Pedagogică „L.N. Tolstoi” din Tula, Institutul de Istorie al Culturii Materiale din cadrul Academiei Ruse de Științe, Institutul de Studii Orientale din cadrul Academiei Ruse de Științe. Lista completă este publicată în decretul postat pe site-ul Președinţiei Ucrainei. Zelenski a semnat un decret privind extinderea sancțiunilor împotriva site-urilor rusești și a rețelelor de socializare ruseşti, VKontakte și Odnoklassniki, a serviciului de e-mail Mail.ru./vdraguta/pvelisar

(www.russian.rt.com – 16 mai)