Credincioșii au putut participa la liturghia în aer liber de la Catedrala Patriarhală

Este prima duminică după aproape două luni de restricții în care credincioșii au putut participa la liturghie. Slujbele au fost oficiate în aer liber, iar credincioșii au asistat purtând măști și păstrând distanță de 2 metri între ei. Redactorul nostru Remus Rădulescu a fost la Catedrala Patriarhală și ne spune care a fost atmosfera.

Reporter: Aproximativ 200 de persoane au participat la liturghia în aer liber de pe Dealul Patriarhiei, răsfirate în spațiul dintre catedrală și clopotniță, în fața altarului de vară amenajat aici. Câțiva dintre credincioși au fost îmbrăcați în costume populare românești, toți purtând mască de protecție.

Pentru a putea păstra distanța de 2 metri între persoane în orice direcție, pe caldarâmul piațetei au fost trasate mici cercuri care să-i orienteze pe oameni. Am observat că între credincioșii care au ținut să fie prezenți la această prima liturghie duminicală după aproape două luni de restricții s-au numărat puține persoane în vârstă, semn că oamenii au respectat îndrumările Patriarhiei.

Catedrala a fost deschisă în timpul slujbei, este deschisă și acum pentru cei care doresc să se închine și să se roage individual. La intrare, cei care vor să intre sunt invitați să își dezinfecteze mâinile, iar la icoane și la moaște este afișat un anunț care recomandă închinarea prin înclinare și evitarea sărutării obiectelor sfinte. La momentul împărtășirii în comun, doar clericii s-au cuminecat; credincioșii s-au abținut.

De altfel, Patriarhia a anunțat în îndrumările sale că în jurul datei de 1 iunie va lua o decizie în consens cu celelalte biserici ortodoxe cu privire la modalitatea împărtășirii în comun a credincioșilor în vreme de pandemie. Până atunci, Biserica Ortodoxă Română a recomandat ca cei ce vor să se împărtășească să mai amâne acest act al credinței din rațiuni sanitare./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai