Israel: Negocieri pe ultima sută de metri pentru formarea guvernului

Criza guvernamentală din Israel durează de un an şi jumătate. Nici după trei alegeri anticipate nu s-a reuşit formarea unui guvern care să aibă susţinerea majorităţii din parlament. Pentru a evita noi alegeri anticipate, cele două mari forţe politice – Blocul Likud (de dreapta) condus de Benjamin Netanyahu şi Alianţa Alb Albastru (de centru stânga) condusă de Beni Ganz – au început negocierile pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

Potrivit acordului guvernamental executivul ar urma să fie condus până în anul 2021 de actualul premier, Netanyahu, după care prim-ministru ar deveni Beni Ganz până la alegerile din anul 2023. Joi trebuia să se formeze guvernul, însă din cauza disensiunilor dintre cele două formaţiuni politice în legătură cu distribuirea portofoliilor, acest lucru nu s-a realizat. Dacă până în această seară guvernul de coaliţie nu va depune jurământul în faţa preşedintelui Reuven Rivlin, atunci Knesset-ul (parlamentul israelian) va fi dizolvat şi vor avea loc  alegeri anticipate – pentru a patra oară în decurs de un an şi jumătate.

Desigur, alegerile anticipate nu sunt dorite de niciunul dintre parteneri. Beni Ganz a pierdut o parte din susţinători pentru că – invocând necesitatea formării unui guvern stabil în condiţiile pandemiei de coronavirus – a intrat în coaliţie cu Netanyahu. În urma acestei declaraţii a liderului alb-albaştrilor, o parte din membri alianţei au părăsit formaţiunea politică, anunţând crearea unui nou partid de opoziţie. Pe de altă parte, la data de 24 mai începe procesul lui Benjamin Netanyahu în care este acuzat de corupţie, înşelăciune şi abuz în serviciu, iar un proces public sigur ar afecta şansele în alegeri ale celui mai longeviv prim-ministru israelian.

Eşecul în formarea guvernului nu s-a întâmplat din cauza celor doi lideri, ci fiindcă o parte a Blocului Likud s-a revoltat, după ce – în opinia lor – Netanyahu a cedat prea multe şi prea importante posturi guvernamentale în favoarea Coaliţiei Alb Albastru. Mai mulţi politicieni proeminenţi din Likud nu pot accepta că au rămas fără portofolii ministeriale, iar o altă parte consideră că ministerele pe care le-au primit nu au o greutate în guvern. Situaţia din tabăra dreptei s-a complicat şi din cauza fostului partener de coaliţie al Likud, partidul Yamina (Dreapta), condus de Naftali Bennet. Din Yamina a ieşit Rafi Pertz şi a trecut la Likud. Acest gest al său a fost recompensat de Netanjahu cu funcţia de ministru pentru Ierusalim (după cum este cunoscut, în urmă cu doi ani guvernul a decis mutarea capitalei ţării de la Tel-Aviv la Ierusalim).

Problema este că acest post a fost râvnit şi de alţi politicieni cu greutate din Likud, astfel că acum este incert cine va conduce acest minister. Unul dintre „greii” Likud, Gideon Sa’ar l-a somat printr-o postare pe Twitter pe Benjamin Netanyahu să profite de amânarea formării guvernului şi să-l coopteze în guvern şi pe Yamina. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, atunci membrii importanţi din Likud ar fi trebuit să renunţe la funcţii. Acest proiect însă a rămas fără obiect după ce ieri Bennet, în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat că Yamina va trece în opoziţie, pentru că executivul care se formează „nu va mai fi un cabinet de dreapta, ci un Bibi-guvern” (Bibi este diminutivul lui Netanyahu n. r.).

Benjamin Netanjahu – potrivit publicației The Jerusalem Post – de ieri seară precum şi orele acestea face eforturi pentru a-i mulţumi pe rebelii din partidul său distribuind funcţii guvernamentale rămase încă neocupate printre deputaţi, pentru ca în această după-amiază guvernul să poată să depună jurământul.

Pe de altă parte, presa israeliană ne anunță că formarea noului guvern de coaliţie îi va costa mai mult pe israelieni. Noul viceprim-ministru şi ministru al apărării, Beni Ganz intenţionează să creeze  un cabinet nou în afara Knesset-ului. Acest birou va fi condus de Hod Betzer, cel care a fost asistentul lui Ganz pe vremea când era şeful statului major al armatei israeliene. Betzer – care este cunoscut drept un om de încredere al lui Beni Ganz – va beneficia de un aparat numeros, format din consilieri, şoferi, secretare etc. Funcţia lui Betzer va fi asimilată cu cea a unui director general dintr-un minister, iar după anul 2021, când Beni Ganz va deveni prim-ministru, atunci Betzer va prelua ministerul cancelariei.

Székely Ervin

RADOR – 17 mai