Traficul se menţine în continuare aglomerat la graniţa de vest a României

Traficul se menţine în continuare aglomerat la graniţa de vest a României, după ce în cursul zilei de ieri aproape 11 mii de persoane au intrat în ţară dinspre Ungaria. La Nădlac se aşteaptă în jur de 6 ore pentru desfăşurarea formalităţilor şi a triajului epidemiologic. Autorităţile au suplimentat personalul, în încercarea de a face faţă situaţiei. Corespondentul nostru în Arad, Ioan Suciu, are detalii în direct. Bună seara, Ioan!
Reporter: Ioan Suciu – Bună seara! În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 11 mii de persoane, cu 6.500 de mijloace de transport, prin Nădlac 1, 2 şi Borş. În aceste condiţii, Poliţia de Frontieră, pe tot parcursul zilei, a încercat să facă faţă fluxului foarte mare de cetăţeni români care sosesc în ţară. Situaţia creată este rezultatul unor cumuli de factori, printre care relaxarea, odată cu intrarea în stare de alertă, mulţi vin în ţară ştiind că nu mai intră în carantină instituţionlizată, dar şi din informaţiile pe care le deţin, lipsa personalului de control al Poliţiei de Frontieră ungare, ceea ce face ca verificările pentru cei care intră pe jos în ţară să fie făcute doar la o singură tonetă. Pentru a fluidiza cât de cât controlul, poliţiştii români au mobilizat mai mulţi lucrători care operează datele de intrare pe tablete, alături de medicii de la DSP Arad, pentru că în continuare la intrarea în ţară se fac verificări pentru toate persoanele care se prezintă la control şi sosesc dintr-o călătorie internaţională. Coloanele de autoturisme se întind pe mai mulţi kilometri şi acum, pe sensul de intrare, cât şi pe cele de ieşire din Nădlac 1, dar şi 2. Şoferii, nemulţumiţi claxonează nerăbdători de durata mare a controlului la frontieră, fiind momente pe parcursul zilei în care mai mulţi cetăţeni români au început să strige şi să ameninţe autorităţile că prin demersul lor nu respectă legea în ceea ce priveşte distanţarea socială. În zonă sunt prezente şi brigăzile speciale de intervenţie ale Jandarmeriei şi Poliţiei. Şi la ieşirea din ţară timpul de efectuare a formalităţilor de control necesită un timp mai mare, ca urmare a faptului că autorităţile ungare permit intrarea în Ungaria numai cu îndeplinirea unor condiţii, cum ar fi evaluarea stării de sănătate şi prezentarea unor documente care să ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie.
Realizator: Ioan Suciu, în direct. Conform normelor stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe timpul stării de alertă, toţi cei care vin în ţară trebuie să se autoizoleze la domiciliu. Spaţiul internaţional este considerat acum zonă galbenă.#HUN/eendrefy/denisse

RRA – 17 mai