Plenul Senatului a aprobat moţiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, Adrian Oros

Plenul Senatului a adoptat cu 68 de voturi ‘pentru’, 32 împotrivă și 5 abțineri moţiunea simplă împotriva ministrului agriculturii, Adrian Oros, inițiată de 72 de parlamentari PSD, ALDE și afiliații grupului social-democrat. Inițiatorii susțin că ministrul trebuie să demisioneze, deoarece domeniul agriculturii se află într-o situație dificilă din cauza lipsei măsurilor concrete pentru combaterea efectelor secetei și pentru sprijinirea fermierilor.
Marian Pavel, senator PSD: Nu doar producătorii agricoli vor fi afectați de această secetă, toate sectoarele de la agricultură vor fi afectate, de la creșterea animalelor până la apicultură, asigurarea semințelor de grâu pentru cultura de toamnă va fi puternic afectată, iar guvernul trebuie să se implice urgent în acest domeniu. Deși costurile sunt semnificative, prețul pâinii va crește, iar românii vor plăti pentru prima dată în ultimii ani mult mai mult pentru pâinea pusă zilnic pe masă. Toate aceste scumpiri au un singur vinovat: guvernul PNL. La rândul său, ministrul Adrian Oros a respins acuzațiile și a arătat că producțiile record de cereale înregistrate în trecut se datorează exclusiv muncii fermierilor și condițiilor climaterice favorabile. El a precizat că atragerea fondurilor europene a fost mai mare decât în perioada guvernărilor PSD, iar fermierii au primit banii necesari lucrărilor.
Adrian Oros: Deşi acum România traversează o perioadă dificilă, în primele patru luni ale anului nivelul absorbţiei fondurilor europene s-a situat la cel mai înalt nivel, comparativ cu anii anteriori. În primele patru luni ale anului 2020 plățile efective pentru fermieri s-au ridicat la 211 milioane euro față de 136 milioane euro în aceeași perioadă a anului 2019.
Realizator: Este a doua moțiune simplă împotriva unui membru al Cabinetului Orban, votată în Parlament, după ce, săptămâna trecută, un demers similar, inițiat tot de către social-democraţi împotriva ministrului de finanțe, Florin Cîțu, a trecut de plenul Camerei Deputaților./amirea/denisse

RRA – 18 mai