2020. május 19

Koronavírus – Meghaladta a tízezret a gyógyultak száma

Meghaladta a tízezret Romániában kedden a koronavírus-fertőzésből kigyógyult páciensek száma, ami az eddig beazonosított fertőzöttek csaknem 60 százalékát teszi ki. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése is azt igazolta, hogy folytatódott az ismert aktív esetek számának három hete kezdődött lassú csökkenése. Romániában a járvány április 29-én tetőzött több mint 7700 nyilvántartott aktív esettel. Mostanra számuk 6000 alá csökkent. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkenésében – a gyógyultak egyre nagyobb száma mellett – főleg az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának folyamatos csökkenése játszott szerepet. Míg három hete naponta átlagosan 330 megbetegedést regisztráltak, az utóbbi héten számuk többnyire már 200 alatt volt. Kedden 155 új esetet jelentettek. Legutóbb március 26-án volt ennél kisebb a 24 óra alatt regisztrált új fertőzések száma. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

Új nemzetközi hadtest létesítét javasolja az államfő

Együttes ülésen hagyta jóvá a képviselőház és a szenátus házbizottsága Klaus Iohannis levelét, amelyben az államfő a Délkeleti Multinacionális Hadtest létrehozását javasolja a parlamentnek. A hadtest a Headquarters Multinational Corps South-East (HQ MNC-SE) nevet viselné az államfő javaslata szerint, és Nagyszebenben lenne az állomáshelye, de ideiglenesen Bukarestben is működne. Az elnök levele felidézi: a nemzetközi biztonsági környezet radikális változásai következtében a 2018 júniusi, Brüsszelben tartott NATO-csúcstalálkozón elfogadott legfontosabb határozatok egyike a NATO parancsnoki struktúrájának kiigazítására vonatkozott, rámutatva a Fekete-tengeri térség stratégiai fontosságára és a szövetségi jelenlét növelésének szükségességére ebben a régióban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

Klaus Iohannis: Ha szükség lesz, a hatóságok ismét bevezetik a szükségállapotot és a kijárási korlátozást

Ha egyesek folyamatosan lábbal tiporják a hatóságok által előírt szabályokat, újabb fertőzési gócok fognak kialakulni, és újabb megbetegedési hullám fogja felütni a fejét – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden. Az elnök szerint senki sem akarja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés szigrúbb formájához forduljanak ismét, de ha szükség lesz, a hatóságok ismét bevezetik a szükségállapotot és a kijárási korlátozást. A védekezés enyhébb formája, a veszélyhelyzet péntektől lépett életbe két hónapnyi szükségállapot után, de a hatóságok szerint sok helyütt szabadosságként értelmezték a korlátozások részleges feloldását. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.19)

Egyszerű indítványt nyújtott be a PSD a belügyminiszter ellen

Egyszerű indítványt nyújtott be Marcel Vela belügyminiszter ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakciója. Radu Preda, a PSD felsőházi frakcióvezetője kedden közölte: egyszerű indítványt nyújtanak be a belügyi tárca vezetője ellen „A román demokrácia sodródása. Törött vitorlával a világjárvány idején” címmel. Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke azt mondta, az egyszerű indítványt május 26-án 15 órától vitatja meg a felsőház. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.19)