CNS apreciază că a primit încă o jumătate de an pentru colectarea semnăturilor

Consiliul Național Secuiesc (CNS), care a promovat inițiativa cetățenească europeană privind apărarea regiunilor naționale, apreciază că a primit încă o jumătate de an pentru strângerea semnăturilor de susținere a acestei inițiative, precum și pentru îndeplinirea celei de-a doua condiții privind valabilitatea inițiativei. Într-un comunicat remis Agenției de Presă MTI, CNS a reacționat la propunerea lansată miercuri de Comisa Europeană cu privire la prelungirea cu o jumătate de an a termenului-limită stabilit pentru strângerea de semnături în cazul tuturor inițiativelor cetățenești care se află într-un stadiu similar. Cei în cauză au solicitat prelungirea termenului, deoarece epidemia de coronavirus și măsurile de restricție instituite în această perioadă au făcut imposibilă popularizarea inițiativei și colectarea semnăturilor pe suport de hârtie, se mai arată în comunicat. CNS atrage atenția asupra faptului că pelungirea termenlui este, deocamdată, o propunere care trebuie aprobată și de Parlamentul și Consiliul European.
Prelungirea termenlui privind stângerea de semnături a fost salutată, într-un comunicat, și de Alianța Maghiară din Transilvania (EMSZ). Alianța, care este alcătuită din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCM), și-a exprimat încrederea că ”instituțiile UE și forțele antimaghiare nu vor obstrucționa prelungirea termenului, astfel că în următoarele șase luni vor putea fi strânse semnăturile necesare și în țările în care nu s-a reușit”. EMSZ s-a referit la faptul că, potrivit regulamentului, o inițiativă cetățenească are valabilitate doar dacă pentru susținerea sa au fost strânse timp de un an un milion de semnături în așa fel încât numărul semnăturilor în cele șapte țări membre ale UE să depășească de șape sute de ori numărul europarlamentarilor țărilor respective. Inițiativa privind regiunile naționale a fost susținută de peste 1,2 milioane de cetățeni ai UE, însă pragul necesar a fost depășit doar în trei țări: Ungaria, România și Slovacia. EMSZ a precizat că vor continua această campanie în ideea că prin srângerea chiar şi până la două milioane de semnături vor putea plasa ”în mod ferm și inevitabil pe harta problemelor factorilor de decizie europeni acele politici de stat care vizează distrugerea conștientă a regiunilor naționale, precum și necesitatea apărării neîntârziate a acestor regiuni”.
Scopul inițiativei cetățenești europene privind regiunile naționale este ca politica de coeziune a Uniunii Europene să trateze cu deosebită atenţie acele regiuni care se deosebesc prin particularităţile lor naţionale etnice, culturale, lingvistice și religioase în raport cu regiunile înconjurătoare./rganciu/lbadiu

(MTI – 20 mai)