2020. május 22

Koronavírus Romániában: 127 új eset, tovább csökken az aktív fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 127 új koronavírusos esetet jegyeztek Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 17 712-re emelkedett – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs csoport (GCS). A halálos áldozatok száma 1159, a gyógyultaké 10777, így az aktív fertőzöttek száma 5776-ra csökkent a csütörtöki 5853-hoz képest. Jelenleg 200 beteget ápolnak intenzív osztályon. Eddig 352 647 tesztet végeztek az országban. Az új esetek száma két hónapja nem volt ilyen alacsony: március 22-én 65 fertőzést jegyeztek. Románia területén jelenleg 8968 személy van hatósági karanténban, 48.643-an pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt – tájékoztatott pénteken GCS. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Pénzügyminiszter: 152 ezren kérték eddig a kamatfizetés elhalasztását

Ludovic Orban miniszterelnök, Florin Cîţu pénzügyminiszter és Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője péntek reggel találkozott a Román Bankszövetség (ARB) képviselőivel. A pénzügyminiszter szerint a tárgyalások napirendjén a kis- és középvállalkozások hitelprogramja (IMM Invest), a bankkamat befizetésének halasztása és a gazdaság élénkítését célzó intézkedések szerepeltek. Florin Cîţu hangsúlyozta: a kormány jövőbeni programjainak sikere nagymértékben függ a bankszektorral való jó együttműködéstől. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Közösen tisztázták a határátlépés feltételeit a román és a magyar hatóságok

Nagylakon tájékozódott pénteken a román–magyar határon kialakult helyzetről Liviu Bute, a román határrendészet csütörtökön megbízott országos parancsnoka. A két ország érintett hatóságai közösen tisztázták a határátlépés – járványügyi intézkedésekkel összhangban lévő – feltételeit, miután a múlt hét vége óta ismét megnőtt a várakozási idő a Nyugat-Európában munkát vállalók nagy számban történő utazása miatt. A román határrendészet közleménye szerint a felek megegyeztek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot előtt állandó jelleggel működő határátkelőhelyek közül nyolcat tartanak fenn a kétirányú személy- és áruforgalomnak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Hatvanhét nap alatt 400 ezer munkahely szűnt meg Romániában

A szükségállapot kihirdetése és május 22.-e között 398 ezer munkaszerződést bontottak fel a pénzügyminisztérium adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy az említett periódusban naponta átlagban közel 6 ezer alkalmazott veszítette el munkahelyét. Még áprilisban körülbelül 5-7 ezer egyéni munkaszerződést bontottak fel, addig április 30 és május negyedike között 27486 személy maradt munkahely nélkül. A legtöbb munkaszerződést a nagybani kereskedelemben és a kiskereskedelemben (70750) bontottak fel a szükségállapot kihirdetése óta, ezt a feldolgozóipar követi 70252-vel, majd az építőipar következik a sorban. Becslések szerint körülbelül félmillióan maradnak állás nélkül a járvány miatt Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Andrei Demeny – Rador