Consiliul Federaţiei a comentat declaraţia preşedintelui Trump despre retragerea SUA din Tratatului „Cer deschis”

Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federaţiei, Oleg Morozov, a comentat declaraţia făcută recent de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, potrivit căreia Statele Unite s-ar putea retrage din Tratatului „Cer deschis”.
„SUA se retrag acum din toate tratatele, sub pretextul că Rusia nu le-ar respecta. La fel s-a întâmplat şi în cazul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), Tratatului Antibalistic (ABM – Anti Ballistic Missile). Acum susţin același lucru despre Tratatul „Cer deschis”. Aceasta este o strategie destul de clară pentru absolut toată lumea”, a afirmat Morozov.
Potrivit senatorului rus, americanii nu ascund faptul că se retrag din aceste tratate, nu din motivele enunţate de ei în mod public, „ci pentru a menține dominația militară și politică”.
„Nu doresc să pună în aplicare niciunul dintre acordurile care stabilesc un echilibru de forţe în lume. Aceasta este de fapt o tentativă de a obține un avantaj militar unilateral. Este însă cu totul altceva că acest fapt nu le-a reuşit niciodată americanilor de-a lungul întregii istorii postbelice”, a concluzionat parlamentarul rus Oleg Morozov.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunțat recent că Statele Unite se vor retrage din Tratatul „Cer deschis”./vdraguta/sdm2
(www.russian.rt.com – 22 mai)