Secretarul general al ONU îşi reia apelul la un armistiţiu global, pe durata pandemiei de coronavirus

Secretarul general al ONU îndeamnă din nou toate părţile implicate în conflicte să răspundă apelului său la un armistiţiu global, pentru a se putea pune accentul pe contracararea pandemiei de COVID-19.

Antonio Guterres a subliniat că peste 20.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în atacuri, în zece ţări, pe parcursul anului 2019, iar milioane de persoane au fost nevoite să se refugieze. Într-un raport pentru Consiliul de Securitate ONU, publicat joi, Antonio Guterres afirmă că pandemia „este cel mai mare test cu care s-a confruntat lumea” de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, în urmă cu 75 de ani.

El a adăugat că pandemia are, deja, un impact grav asupra eforturilor de protejare a civililor, mai ales în zonele afectate de conflict, unde sistemele precare de sănătate pot fi copleşite. Secretarul general a declarat că apelul său la armistiţiu, lansat pe 23 martie, a primit un sprijin „încurajator” din partea guvernelor, a organizaţiilor regionale, a grupărilor armate, a societăţii civile şi a oamenilor din întreaga lume.

El a adăugat, însă, că este, încă, necesar să fie „depăşite dificultăţile în implementarea armistiţiului, mai ales în zone unde sunt conflicte prelungite, în care sunt implicate mai multe părţi armate şi există interese complexe la nivel local, naţional şi internaţional.”/mbrotacel/gpodea

www.euronews.com – 22 mai