Tensiuni între Republica Moldova și România, după ce premierul Ion Chicu a făcut declarații dure la adresa Bucureștiului

Tensiuni între Republica Moldova și România, după ce premierul Ion Chicu a făcut declarații dure la adresa Bucureștiului. El s-a referit într-o postare pe o rețea socială la corupția din România și la modul în care țara noastră a gestionat criza COVID.
Într-o reacție, sosită cu puțin timp în urmă, Ministerul român de Externe a catalogat poziția premierului de la Chișinău drept inadecvată și lipsită de respect la adresa României.
Reporter: Într-o postare pe o rețea socială europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că guvernul de la Chișinău a eșuat în gestionarea crizei sanitare provocată de COVID. Motivul – arată vicepreședintele Partidului Popular European – este că executivul de la Chișinău nu a reușit în ultimii ani să implementeze reformele necesare.
După acest mesaj premierul Republicii Moldova a reacționat extrem de dur: „Ce-ai făcut, june, în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID-19 înregistrați în toată țara mea. Şi medici, cam tot atâți. Județele moldovenești au 40% din decedații din total pe România”.
Ministerul de Externe de la București sancționează în termeni duri ieșirea premierului de la Chișinău:
„Ministerul Afacerilor Externe apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice”.
Reporter: Punctul de vedere al României a fost adus la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu.
Şi partidele politice de peste Prut au sancționat ieșire premierului Chicu. Mișcarea politică Unirea spune despre declarațiile premierului Chicu că sunt calomnii și atacuri furibunde, în timp ce Partidul Unității Naționale îi transmite șefului executivului de la Chișinău să se uite în grădina proprie:
Vlad Ţurcanu: „Ion Chicu se răsteşte cu ţâfnă la eurodeputatul Siegfried Mureșan, care încearcă să-l ajute să obțină bani de la Uniunea Europeană și ponegreşte o țară, România, care îl sprijină pentru a îndrepta prostiile pe care le-a făcut”.
Reporter: România a ajutat Republica Moldova de mai multe ori de la declanșarea crizei sanitare cu medicamente și suporți medical. Zeci de medici au lucrat două săptămâni alături de medicii de peste Prut./pvelisar

(TVR 1 – 22 mai)