Ziua Europeană de luptă împotriva obezității

Astăzi este Ziua Europeană de luptă împotriva obezității, o boală care afectează tot mai mulți oameni, inclusiv tineri în întreaga lume. România nu face excepție, iar numărul celor care suferă de obezitate crește de la un an la altul, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Mai mult, pandemia de coronavirus arată vulnerabilitatea acestor persoane. Vești îngrijorătoare vin și din Sălaj, unde tot mai mulți tineri, inclusiv minori suferă de obezitate care cauzează și alte boli deosebit de grave. Are detalii corespondentul nostru Adrian Lungu.

Reporter: Obezitatea a devenit și mai periculoasă în Europa, pentru că efectuează tot mai mulți tineri, spun reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, fiind una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană din anii ’80, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant.

În plus, față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, cancer și diabet zaharat. În regiunea europeană, 1 din 3 copii de 11 ani este obez, se arată într-o informare Direcției de Sănătate Publică Sălaj. Numărul persoanelor cu obezitate crește și în România, iar Sălajul nu face excepție. De vină – cred medicii de familie din Zalău – este în primul rând alimentația incorectă și stilul de viață sedentar. Voi reveni cu detalii despre acest subiect pe parcursul zilei în programele Radio România Actualități./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 22 mai