Carantină de două săptămâni pentru toate persoanele care intră în Marea Britanie

La Londra s-a anunţat că Marea Britanie introduce carantină de două săptămâni pentru toate persoanele care intră în regat. Măsura se va aplica din 8 iunie, cu intenţia de a împiedica apariţia unui al doilea val de infecţii cu noul coronavirus. Transmite corespondenta RRA, Aura Neag.
Reporter: Carantina se va aplica inclusiv celor care trăiesc în regat şi se întorc acasă dintr-o vizită sau vacanţă. În Marea Britanie trăiesc aproximativ aproape o jumătate de milion de români. Şi ei vor fi nevoiţi să se izoleze timp de două săptămân, dacă revin în ţară după 8 iunie. Este pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, când Marea Britanie introduce carantină. După primul val de infecţii peste 36.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza noului virus. Autorităţile speră că măsurile introduse acum vor preveni un al doilea val de infecţii. La intrarea în ţară, fiecare persoană va trebui să completeze un formular şi să spună autorităţilor adresa unde se va afla în carantină. Poliţia va avea dreptul să verifice dacă sunt respectate condiţiile de izolare şi să aplice amenzi usturătoare.
Ministrul de interne, Priti Patel: Toţi cei care nu respectă carantina vor primi o amendă de o mie de lire. Poliţia va avea dreptul să demareze anchete penale sau să aplice nelimitate, dacă va fi cazul.
Reporter: Sunt şi câteva excepţii de la carantină: muncitorii sezonieri din agricultură, şoferii de tir şi cetăţenii din Republica Irlanda care lucrează în Irlanda de Nord, ce face parte din Regatul Unit.
Realizator: Va fi mai dificil şi să pleci pe cale rutieră sau cu trenul din Regatul Unit, pentru că decizia autorităţilor britanice i-a supărat pe vecinii de peste Canalul Mânecii. Parisul a anunţat deja că va pune în aplicare o măsură de reciprocitate tot din 8 iunie, fiind vizaţi cu mici excepţii, toţi cei care vin din Marea Britanie, indiferent de naţionalitate.#HUN/ovidiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 mai