Proteste antiguvernamentale organizate de partidul de dreapta VOX, în Spania

Partidul populist de dreapta din Spania, Vox,organizează proteste la nivel naţional, pentru a cere demisia premierului socialist, Pedro Sanchez, pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus. Instanţele au permis susţinătorilor Vox să formeze coloane de maşini, fără a-şi părăsi automobilele, prin principalele oraşe ale Spaniei.

Majoritatea spaniolilor a respectat măsurile stricte de carantină, instituite la jumătatea lunii martie, însă opoziţia politică şi socială faţă de guvernul lui Pedro Sanchez s-a accentuat, cu o tendinţă către dreapta politică.

Participanţii la demonstraţiile organizate sâmbătă de formaţiunea Vox îl acuză pe premierul Sanchez de un eşec în de a controla mai eficient răspândirea virusului şi de menţinerea ţării în carantină, pe o durată atât de mare. Guvernul argumentează, însă, că politicile pe care le-a adoptat au stabilizat impactul coronavirusului, iar Vox şi alte partide de opoziţie se folosesc de această criză în propriul beneficiu electoral./mbrotacel/gpodea

BBC SERVICIUL MONDIAL – 23 mai