UE solicită SUA să reconsidere decizia sa de a se retrage din Tratatul „Cer deschis”

Uniunea Europeană solicită Statelor Unite să reezamineze deczia sa de a se retrage din Tratatul „Cer deschis”, iar Rusiei îi cere să respecte în totalitate tratatul.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a cerut Statelor Unite să își reevalueze decizia unilaterală de a se retrage din Tratatul „Cer deschis”, iar Rusia să revină la respectarea aplicării complete a tratatului, declaraţia a fost făcută vineri de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Borrell a subliniat că ”regretă decizia SUA de a se retragere din Tratatul „Cer deschis”.
„Retragerea din tratat nu reprezintă o soluție pentru a înlătura problemele legate de aplicarea tratatului de către cealaltă parte. Continuând să solicit Rusiei să revină imediat la punerea în aplicare completă a tratatului, îndemn Statele Unite să își reevaluze decizia [de a se retrage din Tratatul „Cer deschis”]”, se arată în declarația oficialului european. Uniunea Europeană va examina implicațiile acestei decizii şi consecinţele ce revin la adresa securității, în urma retragerii SUA din Tratatul „Cer deschis”. Tratatul „Cer deschis” este un element cheie al arhitecturii noastre de control asupra armelor, care servește drept un element cheie în consolidarea încrederii și securității reciproce.

De la intrarea sa în vigoare, în 2002, şi până în momentul de faţă, acest tratat a permis efectuarea a peste 1.500 de zboruri de inspecție pe teritoriul tuturor țărilor participante la tratat. Tratatul asigură transparența și predictibilitatea şi este o contribuție importantă pentru securitatea și stabilitatea europeană și globală”, se mai arată în documentul UE.
Borrell a subliniat că toate țările care participă la tratat „trebuie să recunoască acest fapt și să garanteze punerea în aplicare pe deplin a tratatului”.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat joi intenția Washingtonului de a se retrage din Tratatul „Cer deschis”, care permite statelor membre să efectueze zboruri pe teritoriile celorlalte state pentru a monitoriza activitățile militare. Partea americană şi-a justificat decizia sa, invocând drept motiv presupusele încălcări ale tratatului de către Rusia, în timp ce Moscova neagă aceste acuzații și face acuzații, la rândul său, la adresa SUA.
Ca urmare, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a subliniat că Rusia are o serie de pretenții față de Statele Unite, în cadrul Tratatului „Cer deschis”, care deja au fost anterior formulate.

Potrivit ministrului adjunct rus de externe, Sergei Riabkov, situația creată în jurul Tratatului „Cer deschis” este similară cu cea folosită de către Statele Unite la retragerea din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, INF. Potrivit acestuia, colapsul în care a ajuns Tratatul INF, care este crucial pentru stabilitatea strategică, a devenit o nouă etapă în demontarea arhitecturii internaționale de securitate de către americani, iar acum se recurge la o abordare similară în cazul Tratatului „Cer deschis”.

Tratatul multilateral „Cer deschis”, semnat la 24 martie 1992, la Helsinki, de reprezentanții celor 23 de state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE, a fost alaborat cu participarea activă a Moscovei. Până în prezent, 34 de state s-au alăturat acestui tratat.

Potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe, tratatul reprezintă o măsură importantă pentru consolidarea încrederii și securității. Din punct de vedere practic, tratatul oferă dreptul statelor participante să efectueze zboruri pe teritoriile celorlalte state membre ale tratatului pentru a monitoriza activitățile militare, în conformitate cu cotele convenite și stabilite pentru misiunile de observare şi monitorizare. Tratatul reglementează zborurile, definește mecanismul de control şi de monitorizare a respectării dispozițiilor sale, conține anumite cerințe pentru aeronavă, restricții privind componenţa echipajului și parametrii tehnici ai echipamentelor de supraveghere.

Pe parcursul ultimilor ani, Washingtonul a acuzat Moscova că ar fi aplicat în mod selectiv Tratatul „Cer deschis” și că ar fi încălcat o serie de prevederi ale acestui tratat multilateral.
De asemenea, Rusia a avansat o serie de exigenţe faţă de Statele Unite cu privire la punerea în aplicare şi respectarea tratatului.

În anul 2017, Washingtonul a anunțat introducerea unor restricții la adresa zborurilor de observație rusești în spaţiul aerian al teritoriului american, în cadrul acestui tratat. Moscova a recurs apoi la contramăsuri, acţionând în oglindă./vdraguta/aionescu

Agenţia de presă TASS – 23 mai