Revista presei internaţionale – 25 mai

Pe fondul crizei declanşate de noul coronavirus, presa internaţională consemnează evoluţiile şi deciziile adoptate de liderii lumii şi totodată scoate în evidenţă dublul standard la care recurg demnitarii din diverse ţări.

Sub titlul „Decesele din Statele Unite se apropie de 100.000, o pierdere incalculabilă”, The New York Times publică o listă cu numele a 1.000 dintre victime. Totuşi, sub presiunea preocupărilor de natură economică, „guvernatorii statelor federale americane au relaxat restricţiile”. În ceea ce-l priveşte, preşedintele Trump şi-a petrecut weekendul în care era marcată Ziua Eroilor jucând o rundă de golf „fără mască”, în timp ce ţara este supusă impactului devastator al noului coronavirus, cu o suplimentare a numărului de şomeri cu peste 40 de milioane de la începutul pandemiei şi pierderi financiare mai mari de 1,3 trilioane de dolari, punctează revista Forbes.

Cea de-a doua putere economică a lumii – aflată la originea pandemiei, atenţionează Statele Unite să înceteze să o aducă „în pragul unui nou război rece”, în timp ce relaţiile dintre Beijing şi Washington se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, remarcă Washington Post. „Pe de altă parte, Beijingul se declară gata să coopereze pe plan internaţional pentru a se putea stabili originea virusului”, scrie La Libre Belgique. Citându-l pe preşedintele Xi Jinping, agenţia de presă Xinhua prezintă noua prioritate a politicii interne a Chinei, care va pune „oamenii pe primul plan”, cu dorinţa de a „salva vieţi cu orice preţ”. Pe de altă parte, la deschiderea sesiunii forului legislativ de la Beijing, liderul chinez a anunţat că va fi adoptată o nouă lege a securităţii pentru Hong Kong. „China lui Xi Jinping, încurajată de modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, pare că nu mai are reţineri legate de mustrările internaţionale”, constată New York Times. Iar Le Monde crede că Hong Kongul este „victima înfruntării sino-americane”. „Principiul ‘o ţară două sisteme’ care stabileşte din 1997 relaţiile dintre China şi Hong Kong, îşi trăieşte ultimele ore”, întrucât proiectul de lege a securităţii naţionale dispune „interzicerea oricăror acte de trădare, de secesiune, de subminare şi subversiune împotriva Chinei”, menţionează cotidianul parizian. „La un an de la imensele manifestaţii paşnice împotriva proiectului de lege care viza favorizarea extrădărilor către Beijing, la şase luni de la alegerile marcate de o victorie covârşitoare a adepţilor democraţiei, conducătorii chinezi au decis să adopte şi să impună în Hong Kong o lege pe care locuitorii teritoriului în niciun caz nu o doresc”, aminteşte Le Monde, cu concluzia că „mesajul e simplu: Hong Kongul e China”. Iar dacă acest pas arată că preşedintele Xi Jinping se află „în impas”, „Occidentul pare a fi în pană de idei”, tranşează cotidianul francez.

Ziarele străine îşi îndreaptă atenţia şi spre Israel, unde a început procesul premierului în funcţie Benjamin Netanyahu. „În primele sale remarci, Netanyahu a evidenţiat cât este de diferit de mulţi alţi inculpaţi, făcând apel la transmiterea în direct a audierilor”, relatează Jerusalem Post sub titlul „Israel împotriva lui Benjamin Netanyahu: Circul abia începe”. The Guardian scrie că premierul israelian este acuzat de corupţie în trei procese diferite şi ar putea fi condamnat la peste un deceniu de închisoare. „Cu acuzaţii sfidătoare de încercarea de a-l ‘răsturna de la putere’ înainte de a-şi pune o mască pentru a intra în tribunal, Benjamin Netanyahu a luat parte la prima zi a foarte mediatizatului său proces de corupţie, care ameninţă să-l trimită după gratii pe liderul cu cei mai mulţi ani de mandat şi să divizeze profund ţara”, remarcă The Guardian. Iar Le Figaro observă că „titulatura procesului intentat de justiţia israeliană contra premierului în exerciţiu rezumă un paradox. Şeful guvernului, care a ajuns până la a se alia cu principalul său adversar, Benny Ganz, pentru a se menţine la putere şi a nu trebui să se confrunte cu judecătorii în calitate de simplu cetăţean, trebuie să dea socoteală pentru fapte de corupţie pe care el le neagă, în timp ce conduce ţara. Nu are imunitate, dar nu are obligaţia juridică de a demisiona – situaţie jenantă”, subliniază Le Figaro.

Dar şi presa britanică se ocupă de cazul unui demnitar care a încălcat regulile impuse cetăţenilor de rând. Este vorba de consilierul premierului Johnson, care a încălcat regulile de izolare, plecând cu soţia şi copilul să le facă o vizită părinţilor săi aflaţi la 350 km distanţă, dar care deocamdată are susţinerea şefului guvernului de la Londra, scrie The Times. Iar Washington Post consemnează că, la doi ani de la summitul cu Trump, Kim Jong-un se angajează să dea un nou impuls înarmării nucleare a Coreii de Nord.

Adriana Buzoianu, RADOR