Aplicația „Immuni”, pentru depistarea coronavirusului, dezvoltată de italieni, va fi gata în iunie

Aplicația „Immuni” va fi disponibilă peste 10-15 zile, la începutul lunii iunie, a declarat viceministrul Sănătății, Pierpaolo Sileri, la emisiunea „24Mattino” prezentată de Simone Spetia și Maria Latella, la Radio 24. „Face parte dintr-o reorganizare a medicinei teritoriale și a medicinei preventive, este un tracing foarte important și, atunci când va fi activă, va oferi informații suplimentare despre urmărirea poziției persoanelor și răspândirea bolii”, a adăugat Sileri.
Experimentarea aplicației va începe în trei regiuni, în nordul, în centrul și în sudul Italiei, potrivit informațiilor aflate de Agenția ANSA, în timp ce este în curs întâlnirea dintre ministrul Inovării Pisano, ministrul Sănătății Speranza și președinții de Regiuni, care discută despre ultimele etape înainte de punerea în funcțiune a aplicației.
În ceea ce privește dreptul la intimitate și viață privată, politicianul Antonello Soro a spus într-o audiție că „norma transmisă Parlamentului de către Guvern răspunde solicitărilor pe care le-am făcut”.
Între timp, Ministerul Inovării a publicat codul de descărcare al aplicației pentru „versiunile iOS și Android, sistemul de notificare pentru expunerea la virusul COVID-19, care va crește precizia și timpii în utilizarea măsurilor de prevenție și tratament”. Din documente poate fi văzută sigla aplicației, un omuleț alb într-un cerc albastru. Codul de descărcare este profilul aplicației exprimat în limbajul de programare informatică. Publicarea sa, cu link-ul prezent pe portalul ministerului, reprezintă o altă etapă a lansării aplicației „Immuni”.
Și primarul orașului Milano, Beppe Sala, a întervenit: Aplicația în sine „nu ajută la nimic, importanți sunt cei urmăriți, adică miile de oameni care preiau ceea ce semnalizează aplicația, o descifrează și de aici permit să se intervină. În străinătate o folosesc mii de persoane, la noi nici nu se discută, așa cum încă se vorbește prea puțin despre teste. Și eu voi insista până mă voi plictisi”, a subliniat Sala./oavram/sdm2
(https://www.ansa.it – 25 mai)