2020. május 27

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 18.594 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 12.162 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1219 személy meghalt; az intenzív osztályokon 198 beteget ápolnak.

Jelenleg 4.935 személy van intézményes karanténban és 82.655-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 397.563 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 402 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.093 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a járvány időszakára érvényes távoktatási törvény ellen benyújtott államfői óvást

Klaus Iohannis a taláros testülethez intézett megkeresésében úgy véli, hogy a parlament által április 23-án elfogadott jogszabály – mely kiegészíti az oktatási törvényt – több ponton is ütközik az alaptörvény rendelkezéseivel. A szóban forgó törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte. (Rador Hírügynökség)

A mai kormányülés napirendjéről

A kormány módosítani kívánja a kis és középvállalkozások támogatását szolgáló, IMM Invest elnevezésű programját szabályozó sürgősségi kormányrendeletet (ugyancsak sürgősségi kormányrendelettel) – számolt be hallgatóinak a közszolgálati rádió riportere Petruţa Obrejan. Florin Cîţu pénzügyminiszter a program felgyorsításának szükségességével indokolta az új jogszabály beterjesztését. Az infrastruktúra fejlesztése stratégiai jelentőségű közberuházásnak minősül – áll a sürgősségi kormányrendelet tervezetének indoklásában – és bármilyen lemaradás számottevő európai alapok elvesztését jelenti – hangsúlyozta a miniszter.

Ugyancsak ma dönt a kormány a miniszterelnök ellenőrző testületének szervezését és működését szabályozó törvénykezés módosításáról. Valószínű, hogy a napirendre kerül a nagyvállalatok támogatását célzó állami programot szabályozó sürgősségi kormányrendelet elfogadása is. Ezzel a jogszabállyal kapcsolatban Florin Cîţu elmondta, hogy ahhoz a támogatási rendszerhez hasonlatos, amely a kis és középvállalkozások esetében már működik. (Radio România Actualităţi)

Közúti baleset következtében két román állampolgár meghalt, hét pedig súlyosan megsérült Hollandiában

A kilenc romániai munkás egy mikrobuszban utazott, amikor az frontálisan ütközött egy személyautóval, amelyik nem adta meg az elsőbbséget. A baleset következtében két utas – akik nem csatolták be biztonsági öveiket – kiestek a járműből és életüket vesztették, a többi utast súlyos állapotban szállították kórházba. A baleset Hollandia északi részén Middenmeer város közelében történt. A mikrobuszban utazó kilenc romániai munkás egy közeli farmon dolgozott. (Antena 3 televízió)

A TAROM légitársaság egy különleges repülőutat szervez Párizsba

A repülőutat csak francia állampolgárok, munkaszerződéssel rendelkező romániai idénymunkások, valamint a közlekedésügyben dolgozók vehetik igénybe. Egy másik repülőút kizárólag azon román állampolgároknak áll a rendelkezésére, akik Franciaországból vissza akarnak térni Romániába. Hasonló különleges repülőjáratok indulnak Rómába, Milánóba és vissza. A TAROM légitársaság emlékezteti utasait arra, hogy a biztonságos távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása miatt a felszállással kapcsolatos formaságok több időt vesznek igénybe. (Rador Hírügynökség)

Ma távülést tart a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT)

A törvény értelmében beiktatását követően hat hónappal, Románia elnökének be kell mutatnia az országos védelmi stratégiát – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Oana Bâlă, riporter. A dokumentumot a parlament mindkét háza megvitatja, majd a honatyák együttes ülésen szavaznak róla. A CSAT mai ülésén várhatóan szóba kerül Románia hadseregének külföldi hadszíntereken való szerepvállalása 2021-ben, valamint más, a nemzetbiztonságot érintő ügyek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR