La Senat a fost adoptat proiectul care interzice scoaterea masei lemnoase din țară

La Senat a fost adoptat proiectul de lege care prevede interdicția cu caracter temporar a scoaterii din țară a unor produse provenite din activități agricole și de exploatare forestieră din România, cei care încalcă aceste dispoziții riscă închisoarea de la 5 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. În timpul dezbaterilor senatorul PSD, Șerban Nicolae, inițiatorul documentului, a explicat că la multe produse agroalimentare cantitățile existente raportate la consumul intern sunt deficitare iar semnalele privind defrișările ilegale sunt mai mult decât îngrijorătoare.
Șerban Nicolae: Legat de cereale, ministrul agriculturii Oros nu a fost capabil să ne pronunțe datele cu privire la balanța pe produs în acest an și necesarul de consum pentru populație, și pentru zootehnie, și pentru industrie. În ceea ce privește interzicerea exportului de masă lemnoasă, a propus interzicerea scoaterii din țară a masei lemnoase pe regimul stabilit pentru contrabandă. Eu v-aș ruga să fiți de acord ca produsele de masă lemnoasă brute sau prelucrate primar, cum sunt buștenii, lemnul rotund, cheresteaua și lemnul de foc să fie considerate în categoria produselor pentru care putem interzice pe o perioadă de 10 ani scoaterea din țară.
Realizator: La rândul său, senatorul PNL Daniel Fenechiu spunea că nu este oportun ca, într-o țară europeană cu piață liberă, să impui interdicții la exportul de masă lemnoasă și cereale.
Daniel Fenechiu: Noi credem că o asemenea măsură, să interzici exportul de lemne până în 2030 și să interzici exportul de cereale fără ca în prealabil să ai un studiu de fezabilitate, fără să cunoști niște date privind consumul din România, nu este nimic altceva decât o nouă măsură prin care PSD, care deține controlul în Senat, încearcă să blocheze acțiunile guvernului Orban. Din aceste motive, senatorii Partidului Național Liberal vor vota împotriva acestui proiect de lege./ahincu/cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (27 mai)