Situaţia statului de drept din ţările membre ale UE va fi evaluată

Comisia Europeană va adopta raportul anual referitor la situaţia statului de drept în ţările membre. Instituţia din Bruxelles va califica domenii ca independenţa justiţiei, nivelul corupţiei, pluralismul în domeniul mass media, precum şi separaţia puterilor în stat.

Vicepreşedintele CE pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová a declarat luni în cadrul dezbaterilor din comisia de specialitate a Parlamentului European că probabil că vor analiza şi dacă reglementările de urgenţă adoptate pe perioada pandemiei de coronavirus din diferite state, sunt sau nu în concordanţă cu valorile Uniunii Europene. Pregătirile elaborării raportului au început deja.

Au sosit răspunsurile guvernelor la chestionarul alcătuit de Comisia Europeană. Acum sunt centralizatele aceste date, dar şi opiniile organizaţiilor civice care participă la aceste consultaţii – a declarat ieri comisarul pentru justiţie Didier Reynerds, în cadrul videoconferinţei miniştrilor pe probleme europene. Politicianul belgian a spus că experţii comisiei vor efectua în curând un tur virtual şi vor vizita fiecare stat membru pentru a aduna informaţii suplimentare despre situaţia statului de drept.

Atât Věra Jourová, cât şi Didier Reynerds au dat asigurări că rapoartele vor fi obiective şi rezultatele ţărilor vor fi evaluate cu aceeaşi măsură. Potrivit planurilor CE despre acest raport, se vor organiza dezbateri nu doar în Consiliul Uniunii Europene, în Parlamentul European, ci şi în parlamentele naţionale.

Aceste dezbateri vor avea loc în perioada când preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi îndeplinită de Germania. Acest fapt are relevanţă pentru că în programul privind îndeplinirea preşedinţiei rotative a acestei ţări figurează consolidarea statului de drept şi politicieni germani influenţi, ca Manfred Weber, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European în PE, au declarat că vor acorda o atenţie deosebită acestui subiect.

Secretarul de stat al afacerilor europene din guvernul federal al Germaniei, Michael Roth (fost ministru de externe) a declarat că un obiectiv prioritar al preşedinţiei germane va fi stimularea respectării valorilor Uniunii Europene. Germania doreşte ca pe perioada mandatului său, UE să adopte proiectul directivei care ar condiţiona acordarea finanţărilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Iniţiatorii speră că în acest fel începând din anul viitor, când va intra în vigoare cadrul financiar multianual până în anul 2027, această directivă ar fi un instrument eficient împotriva acelora care doresc dijmuirea bugetului european. Surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru cotidianul maghiar Népszava că acest sistem de condiţionare va face parte din acel pachet pe care-l va adopta azi instituţia din Bruxelles condusă de Ursula von der Leyen cu privire la bugetul-cadru modificat şi la mijloacele financiare destinate refacerii economiilor ţărilor afectate de pandemia de coronavirus.

La dezbaterea on-line de ieri a miniştrilor responsabili cu afaceri europene nu a fost discutată procedura declanşată în baza articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene împotriva Poloniei şi Ungariei, deşi pe agenda discuţiilor figura respectarea valorilor europene.

Preşedinţia croată a explicat această nouă amânare a subiectului prin aceea că în cadrul unor dezbateri informale nu pot fi puse pe ordinea de zi subiecte care au apărut pe parcursul procesului. Cu toate acestea, oficiali ai Comisiei Europene au declarat că dezbaterea despre starea statului de drept nu poate să înlocuiască procedura bazată pe art. 7. Prima vizează controlul statelor membre şi eventuala aplicare a unor sancţiuni, iar a doua urmăreşte stabilirea încălcării drepturilor fundamentale.

Ministrul justiţiei din Ungaria, Varga Judit a vorbit în cadrul dezbaterii de ieri despre faptul că guvernul maghiar va depune în parlament legea privind ridicarea stării de urgenţă care a fost instituită pe termen nelimitat, motiv care a generat critici la vremea respectivă faţă de Ungaria. Ea a considerat că ţara sa a fost acuzată fără motiv pe baza unor ştiri false. Participanţii nu au reacţionat la luarea de cuvânt a doamnei Varga.

Situaţia statului de drept din România a fost un subiect permanent în cadrul instituţiilor europene. Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) instituit doar faţă de Bulgaria şi România nu a fost ridicat până în prezent, deşi unele rapoarte ale CE au recunoscut că România a făcut progrese în acest domeniu.

Székely Ervin

RADOR – 27 mai