Premierul britanic Boris Johnson a anunțat debutul unui program de testare, identificare și izolare a celor infectați cu coronavirus

Bilanțul pandemiei de coronavirus a depășit 5,7 milioane de infectări în întreaga lume, iar 356.000 de persoane au fost ucise de COVID-19. Statele Unite sunt cea mai afectată țară cu 1,7 milioane de infectări și peste 100.000 de decese.

În Europa, Marea Britanie este ţara în care s-a înregistrat cel mai tragic bilanț, peste 37.500 de morți. Numărul deceselor ar putea fi și mai mare, dat fiind că, potrivit unui studiu publicat astăzi de Financial Times, în primele luni ale acestui an au încetat din viață cu 60.000 mai mulți britanici decât în perioadele similare ale ultimilor cinci ani.

Între timp, premierul Boris Johnson a anunțat că de azi începe un program de testare, identificare și izolare a celor infectați cu coronavirus.

Reporter: Începând de astăzi, persoanele care sunt depistate pozitiv vor fi contactate de echipe speciale ale sistemului de sănătate pentru a li se cere detalii despre călătorii făcute recent și persoane care s-au aflat în apropierea lor mai mult de 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri.

Acestea din urmă vor fi contactate tot de sistemul de sănătate să li se comunice că s-au aflat în apropierea unei persoane infectate cu coronavirus şi că trebuie să se izoleze timp de 14 zile, indiferent dacă au sau nu simptome.

Ministrul sănătății, Matt Hancock: „Este o obligaţie civică și o responsabilitate personală să urmezi instrucţiunile sistemului de sănătate de testare și identificare a celor infectaţi”. Guvernul de la Londra a extins testarea în comunitate pentru coronavirus şi la copii, indiferent de vârstă.

În acest moment, în Marea Britanie au loc peste 150.000 de teste pe zi. Testarea în masă implică însă operaţiuni logistice de proporţii şi, potrivit unor autorităţi locale, ele nu sunt încă posibile în mai multe părţi ale Angliei. Guvernul de la London susține că până la găsirea unui vaccin sau a unui tratament eficient, acesta va fi un mod de viață și că doar prin testarea în masă și izolarea celor bolnavi se poate reveni încet la normalitate. /mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai