Ursula von der Leyen: „Este momentul Europei, vom ieși din această criză împreună”

Președintele Comisiei Europene a anunțat un plan de 750 de miliarde de euro pentru redresarea economiei europene, afectată de pandemie. În urma anunțului, Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu jurnaliștii, la Bruxelles. Euronews a avut ocazia să îi adreseze câteva întrebări.

Reporter: Ce vă oferă siguranță că propunerea dumneavoastră va fi acceptată de toate Statele membre, de la Nord la Sud?
Ursula von der Leyen: Această criză afectează toate statele membre. Toată lumea vede daunele economice de pe piața unică, dar și în economiile naționale. Așa că acesta este momentul Europei. Trebuie să depășim această criză împreună. Propunerea pe care am prezentat-o ​​este într-un cadru de încredere, cunoscut de fiecare stat membru, dovedit prin calitate.

Reporter: Care este mesajul dumneavoastră pentru tinerii care acum nu reușesc să găsească un loc de muncă și care, în viitor, vor trebui să ramburseze banii împrumutați astăzi?
Ursula von der Leyen: În primul rând, există un pachet puternic în sprijinul economiei, care oferă locuri de muncă tinerilor. Dar cel mai important este că avem un pact cu următoarea generație. Spunem „da, trebuie să strângem fondurile acum și să le investim, dar le vom investi în prioritățile europene care sunt atât de importante pentru voi”. Este vorba despre Acordul Ecologic European (European Green Deal) și de digitalizare – acesta este de cea mai mare importanță pentru tânăra generație. Prin urmare, dacă trebuie să ramburseze acei bani în parte, cel puțin ar trebui să poată culege roadele acestor investiții.

Reporter: Persoanele care urmăresc criza de acasă aud vorbindu-se de miliarde cheltuite pentru a susține economiile lor. Cum puteți garanta că banii sunt cheltuiți într-adevăr pentru redresarea economică și că fiecare cetățean va beneficia de asta?
Ursula von der Leyen: Ne-am gândit la un mecanism înțelept. Însuși statul membru va prezenta un plan național de redresare, deci îi revine statului membru să evalueze ce nu funcționează în economia sa și de ce are nevoie pentru a o moderniza. Și decizia va fi luată nu numai în cadrul Comisiei UE, dar și împreună cu Consiliul European. Dispunem de un sistem de controale și verificări care asigură că este alocată suma corectă./oavram/dsirbu

https://it.euronews.com – 27 mai