Rusia intenţionează să-şi extindă bazele din Siria

Președintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a însărcinat ministerele Apărării și Afacerilor Externe să poarte convorbiri cu Siria cu privire la transferul, militarilor ruşi, a unui acvatoriu şi patrimoniu suplimentar. Dispoziția a fost publicată pe portalul oficial de informații juridice.
Proiectul Protocolului nr. 1 la Acordul din 26 august 2015 privind amplasarea, în Siria, a unei grupări aviatice ruseşti a fost aprobată de guvern. Documentului i se pot aduce modificări care nu au un caracter fundamental. Gruparea aviatică a Forţelor Cosmice Militare ale Rusiei a fost creată pe 30 septembrie 2015 cu scopul de a sprijini trupele guvernamentale siriene în războiul împotriva teroriștilor. Conform Acordului dintre Moscova și Damasc, gruparea este amplasată pe teritoriul bazei aeriene siriene Hmeimim pe termen nelimitat.
În 2017, Rusia și Siria au semnat încă un alt acord, potrivit căruia în Tartus se pot baza până la unsprezece nave rusești, inclusiv nave echipate cu dispozitive energetice nucleare. Se preconizează, de asemenea, extinderea capacităților de reparaţii ale bazei. Acordul este conceput pentru 49 de ani și se prelungește automat cu încă 25 de ani./snicolau/aionescu

www.ria.ru – 29 mai