BNR a redus rata dobânzii

Banca Națională a României a redus din nou rata dobânzii de politică monetară. Aceasta a ajuns la nivelul de 1,75% de la 2% pe an. Este o măsură prin care BNR încearcă să asigure stabilitatea prețurilor. În plus, banca centrală se adaptează situației din economia europeană, în condițiile în care în toată Europa dobânzile au scăzut sau scad. Analistul economic Constantin Rudnițchi, într-o declarație pentru Radio România Actualități.
Constantin Rudnițchi: Este o mișcare care vrea să încurajeze economia românească. Vrea în același timp să inducă în sistemul bancar o undă de scădere a dobânzilor, pentru că sigur că, dacă vrei să relansezi economia sau să ajuți economia, ai nevoie de dobânzi mici. Problema este cât de mici pot fi aceste dobânzi în România, pentru că dobânzile trebuie să fie corelate pe de-o parte cu inflația și, iată, România are una dintre cele mai mari rate ale inflației din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, sigur că România are nevoie ca banii investitorilor financiari sau direcţi să rămână în România. Or, acest lucru se face prin dobânzi ceva mai mari decât sunt în alte state europene din jurul nostru.
Realizator: BNR a finalizat și raportul trimestrial asupra inflației care arată că după o scădere moderată în trimestrul al doilea, rata anuală a inflației este așteptată să urce din nou în jumătatea superioară a intervalului 1,5%-3,5% în a doua parte a acestui an./ahincu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (30 mai)