Conflict între preşedintele Donald Trump și rețeaua Twitter

Conflict între președintele Trump și rețeaua socială Twitter pe care liderul de la Casa Albă postează zeci de mesaje zilnic. Donald Trump a semnat un decret prezidențial prin care platforme precum Twitter sau Facebook vor putea fi date în judecată, dacă se consideră că au blocat sau au etichetat în mod eronat drept false unele postări ale utilizatorilor.

Twitter l-a acuzat pe președintele Donald Trump de promovare a violenței, după o postare a acestuia despre protestele generate de uciderea unui afro-american, neînarmat, de către un polițist alb. Doina Saiciuc detaliază.

Reporter: Twitter a luat astăzi măsura fără precedent a delimita capacitatea publicului de a citi un twitt al președintelui Trump, întrucât acesta – spune Twitter – încalcă politicile platformei sociale, prin glorificarea violenței. În zorii zilei, președintele a condamnat protestele din Minneapolis, unde un afro-american, neînarmat, pledând pentru propria viață, a fost omorât în custodia poliției, sub ochii trecătorilor, care pledau și ei pentru viața tânărului George Floyd.

Președintele i-a calificat pe Twitter pe demonstranți drept golani, a amenințat cu intervenția militară și a prezis că șeful local ar putea conduce la folosirea armei de către autorități. ”Acești golani dezonorează memoria lui George Floyd și nu voi lăsa să se întâmple acest lucru. Dacă va exista vreo dificultate, ne vom asuma controlul, dar când va începe jaful local vor începe și focurile de armă”.

A fost a doua oară într-o săptămână când Twitter a acționat ca răspuns la comentarii controversate ale lui Donald Trump. După ce Twitter a blocat astăzi capacitatea publicului de a vedea comentariul președintelui, fără a citi mai întâi avertizarea platformei sociale, Casa Albă a repostat un fragment în care Donald Trump a vorbit despre răspunsul cu foc armat la proteste.

Postarea Casei Albe ar primit și ea o caracterizare din partea Twitter, care menționează că mesajul încalcă regulile companiei privind glorificarea violenței./gpodea

Președintele și aliații săi au acuzat astăzi din nou de cenzură Twitter și au promis vocal să impună reglementări companiei de media socială la o zi după ce Donald Trump a semnat un ordin executiv care ar limita protecțiile legale ale platformelor medii sociale asigurate de secțiunea 230 a actului de decență a comunicațiilor, față de responsabilitatea legală pentru conținutul mesajelor postate: „acum giganţii mediei sociale, ca Twitter, se bucură de o protecție fără precedent împotriva responsabilității legale, bazată pe teoria că sunt platforme neutre, dar nu sunt. Ele sunt un editor cu un punct de vedere. Ordinul meu executiv cere noi reglementări ale secțiunii 230 a actului de decență a comunicațiilor pentru a face companiile mediei sociale care cenzurează sau au o anumită conduită politică să nu mai fie protejate de a fi trase la răspundere – este mare lucru. Cu opţiunea pe care o face Twitter, aceea de a elimina, a edita, a pune pe lista neagră, a ascunde, a interzice este o decizie editorială. În acele momente, Twitter încetează să fie o platformă publică neutră și devine un editor cu un punct de vedere. Un exemplu flagrant este acelea când platformele sociale aleg să reducă la tăcere opinii cu care nu sunt de acord, aplicându-le în mod selectiv comentariul ”fact check” (verificați faptele).

Gary Shapiro, președintele Asociației consumatorilor de tehnologie, care reprezintă peste 2.000 de companii tech, a calificat acțiunea președintelui drept neconstituțională și iresponsabilă: „companiile de internet americane sunt primele din lume și este incredibil că propriii noștri lideri politici urmăresc să le cenzureze în scopuri politice”. Revocarea secțiunii 230 ar expune Twitter și alte platforme online la vulnerabilități legale extrem de costisitoare, care ar putea conduce la o semnificativă schimbare a fundamentelor lor. „The New York Times” observă însă că, în același timp, în mod paradoxal, ordinul executiv ar revoca standardul legal care i-a permis președintelui Trump să comunice atât de eficient cu cele 80 de milioane de cititori ai săi, ‘indiferent de cât de incendiare, false și chiar defăimătoare au fost mesajele sale’./cpodea/

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai