Proiect de restructurare prezentat de Grupul Renault

Grupul auto Renault a prezentat ieri proiectul său de restructurare pentru următorii trei ani, vizând reducerea costurilor, creșterea rentabilității, precum și reducerea a 15.000 de posturi în țările în care este prezent, dintre care 4.600 în Franța. În ceea ce privește Uzina Dacia din România conducerea Renault a anunțat doar că se va renunța la proiectul de extindere a aflat în derulare. Cu mai multe informații corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman.
Reporter: Desființarea celor 15.000 de posturi nu se va face prin concedieri colective, ci prin programe de recalificare, mobilitate internă și plecări voluntare. Producția va fi redusă cu 700.000 de vehicule pe an. În perioada următoare Renault va renunța la aproape jumătate din modelele sale de mașini, mai ales dintre cele mai scumpe care s-au dovediți nerentabile și va investi în schimb în dezvoltarea automobilului electric şi hibrid.
Președintele-director general al Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, Jean-Dominique Senard, a precizat că această restrucurare era iminentă:
Jean-Dominique Senard: Am convingerea că luăm cele mai bune decizii. Vom reconstrui o fundație durabilă pentru Renault în următorii trei ani. Proiectul nostru nu este doar defensiv, ci și ofensiv. Ne propunem reducerea costurilor cu două miliarde de euro în trei ani și o facem pentru a restabili o competitivitate pozitivă a grupului. Nu este un plan de închidere a uzinelor, ci unul economic, global și coerent.
Reporter: Planul constructorului auto francez prevede și suspendarea proiectelor de extindere a afacerilor în Maroc și România. Dacia avea un proiect în derulare de 100 de milioane de euro pentru creșterea cu 15% a capacității de producție, de la 350.000 de mașini la peste 400.000 pe an, o parte a fost realizată, însă la restul renunță. Planul de restructurare prezentat de boardul Renault vorbește și de reducerea activităților de fabricație a cutiilor de viteze în lume, ceea ce înseamnă că vor fi afectate și capacitățile Dacia pe această componentă.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 mai)