Purtătorul de cuvânt Maria Zaharova a comentat decizia SUA de a încheia relațiile cu OMS

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, a comentat decizia Statelor Unite de a încheia relațiile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, OMS.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul aduce grave prejudicii legislaţiei şi normelor de drept internațional privind principiile de bază ale colaborării în domeniul sănătății, în momente în care lumea are nevoie de consolidare.
„Într-un moment în care lumea trebuie să-şi consolideze eforturile de combatere a pandemiei, Washingtonul se confruntă cu cadrul legal internațional pentru colaborarea în sectorul sănătății”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova.
„Ce poate oferi lumii în schimb? Tabloul trist al sistemului sanitar american, din perioada pandemiei, nu oferă nicio şansă ca Washingtonul să vorbească despre poziţia sa de lider în acest domeniu”.
Vineri, Trump a declarat că Washingtonul intenționează să încheie definitiv relațiile cu Organizația Mondială a Sănătății, întrucât conducerea organizaţiei a refuzat să efectueze reformele asupra cărora au insistat autoritățile americane.
Pe 18 mai, președintele SUA a publicat pe Twitter o scrisoare, pe care a expediat-o directorului general al OMS Tedros Adhanom Gebreyesus. Documentul menționa că Statele Unite sunt dispuse să ofere organizației 30 de zile pentru a garanta implementarea reformelor. În mesaj, se specifica, în mod special, faptul că OMS ar trebui să se distanțeze de autoritățile Chinei. Washingtonul mai susţinea că, în caz contrar, va înceta finanțarea OMS și își va revizui calitatea de membru în cadrul organizaţiei./vdraguta/ilapadat

(Agenţia de presă TASS – 30 mai)