Critici dure ale candidatului democrat prezumtiv la alegerile prezidenţiale, Joe Biden, la adresa preşedintelui Donald Trump

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, candidatul prezumtiv al Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, l-a criticat pe preşedintele Donald Trump pentru deplasarea la o biserică de lângă Casa Albă, după ce protestatarii fuseseră dispersaţi cu gaze lacrimogene, grenade luminoase şi gloanţe de cauciuc.

„Când protestatari paşnici sunt dispersaţi din pragul casei unui popor, Casa Albă, folosind gaze lacrimogene şi grenade luminoase, pentru ca un preşedinte – un preşedinte – să îşi creeze o oportunitate foto – un foto op – la una dintre bisericile istorice din ţară, din Washington DC, putem fi iertaţi dacă vom crede că preşedintele este mai interesat de putere decât de principiu, mai interesat de a-şi servi pasiunile proprii decât nevoile oamenilor din grija sa”, a declarat Biden, în cadrul unui discurs susţinut la Philadelphia.

Luni, Trump a apărut ţinând în mână Biblia, în faţa Bisericii Episcopate St John’s şi a declarat: „Avem cea mai măreaţă ţară din lume”, fiind înconjurat de consilieri. „Preşedintele a ridicat Biblia ieri, la biserica St. John’s. Mi-aş dori doar să o mai deschidă din când în când, în loc să o etaleze. Dacă ar fi deschis-o, ar fi putut învăţa ceva. Suntem chemaţi cu toţii să ne iubim unii pe alţii aşa cum ne iubim pe noi înşine. Este o muncă cu adevărat grea, însă este munca Americii”, a spus Biden.

El s-a referit la Primul Amendament din Constituţie, ce garantează libertatea de asociere şi libertatea de expresie pentru protestatari. „Nu vom permite niciunui preşedinte să ne înăbuşe vocea. Nu îi vom lăsa pe cei care văd în asta o ocazie de a sădi haos să arunce un nor de fum pentru a ne distrage de la suferinţele reale şi legitime din inima acestor proteste”, a încheiat fostul vicepreşedinte./mbrotacel/schelaru

edition.cnn.com – 2 iunie