Un fost ministru maltez este acuzat că ar fi plătit pentru asasinarea unei jurnaliste de investigaţii

Christian Cardona, fostul ministru al economiei din Malta, a plătit suma de 350.000 de euro pentru asasinarea jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia – a declarat ieri un martor al afacerii, Melvin Theuma în faţa instanţei.

Melvin Theuma a recunoscut că a fost intermediar în afacerea care s-a sfârşit cu uciderea ziaristei. Acesta a furnizat şi până acum informaţii valoroase pentru anchetatori, în schimbul promisiunii că va beneficia de graţierea faptelor comise de el. Theuma a declarat că a primit banii de la un bărbat care lucra în cabinetul ministrului Cardona şi că, în numele oficialului, a trimis banii pentru asasinarea jurnalistei. Potrivit declarației lui Theuma, aceşti bani erau în plus faţă de cei primiţi de la un alt acuzat al cauzei, Yorgen Fenech, un om de afaceri milionar din Malta.

Publicaţia The Times of Malta scrie că fostul ministru, Christian Cardona a spus că declaraţia lui Theuma este o „inepţie bazată pe o minciună”. După izbucnirea scandalului, Cardona a demisionat din funcţia de deputat, dar şi-a păstrat poziţia în Partidul Muncii (aflat la guvernare), unde este vicepreşedinte.

Asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia a zguduit viaţa politică din Malta. După cum v-am informat, scandalul s-a extins până la fostul prim-ministru. Fostul lider de partid şi premier, Joseph Muscat a trebuit să demisioneze după ce în presă au apărut informaţii cum că ar fi intervenit în cercetarea penală în cazul uciderii jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia. Fostul premier a ţinut atunci un discurs de adio prin care şi-a exprimat regretul pentru omorârea jurnalistei, dar a considerat că el însuşi este o victimă. Muscat a declarat că grava infracţiune i-a cauzat şi lui prejudicii şi că a plătit un preţ mare pentru ca acest caz „să se rezolve” chiar din timpul mandatului său.

De altfel, Joseph Muscat a devenit prim-ministrul Maltei în anul 2013. Ultima dată a câştigat alegerile anticipate din anul 2017. Din acest motiv atunci a fost nevoie de organizarea de noi alegeri, pentru că în scandalul numit „Panama papers” a fost implicat şi anturajul lui Muscat. (Este vorba despre un grup infracţional internaţional al cărui centru a fost cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama şi care utilizând firme offshore a facilitat pentru bănci, oameni de afaceri, politicieni, artişti, şi sportivi din întreaga lume să-şi ascundă averile şi să scape de impozite). Capitolul privitor la Malta al scandalului „Panama papers” a fost dezvăluit de Daphne Caruana Galizia.

Unul dintre miniştrii guvernului Muscat şi şeful de cabinet al premierului au demisionat în luna  ianuarie. Acesta din urmă a fost reţinut şi audiat de poliţie în cazul uciderii jurnalistei. Galizia, cu puţin timp înainte să fie ucisă, a acuzat de corupţie politicieni cunoscuţi, printre care pe şeful de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri şi pe prietenul fostului premier, milionarul Yorgen Fenech. Cei care solicitau demisia lui Muscat, au susţinut că acesta ar fi incompatibil cu funcţia de premier, pentru că împiedică aflarea adevărului. Cunoscutul om de afaceri, Yorgen Fenech, a fost arestat la 20 noiembrie 2019 pe iahtul său când voia să fugă din țară și care încercând să obţină imunitate juridică în schimbul mărturiei sale, a declarat autorităților că Keith Schembri a fost cel care a pus la cale asasinatul.

Fenech este acuzat că ar fi fost cel care a plătit banii. Conform mărturiei sale, suma de 130.000 de euro le-a fost plătită asasinilor care au plantat bomba sub maşina jurnalistei de investigaţii.

Dezvăluirile lui Fenech ar putea scoate la lumină o amplă schemă de corupţie în care ar fi implicaţi politicieni de la vârf din Malta, așa cum scrisese jurnalista, bazându-se pe „Panama Papers”. Schembri, care a fost arestat în legătură cu această crimă şi care a fost între timp eliberat pe cauţiune, a negat că ar fi avut vreo legătură cu uciderea jurnalistei.

Portalul de ştiri maltez lovinmalta.com citând surse de poliţie, scrie că milionarul a amintit şi numele fostului premier Joseph Muscat.

Székely Ervin, Rador