Parlamentul a respins amânarea termenului pentru dublarea alocațiilor copiilor

Realizator: Amânarea termenului de la care alocațiile de stat pentru copii se dublează a fost respinsă astăzi în Parlament. Conform textului legii intrate în vigoare în ianuarie, alocațiile urmau să crească din luna februarie de la 150 la 300 de lei, iar pentru copiii până în doi ani și pentru cei cu handicap de la 300 la 600 de lei. Guvernul a amânat însă prin ordonanță de urgență majorarea pentru 1 august, argumentând cu lipsa fondurilor necesare și cu nevoia unei rectificări bugetare. Decizia a fost anulată astăzi prin lege votată în Camera Deputaților, decizională. Subiectul a fost motiv de dispută între opoziție și putere. Fostul ministru PSD al muncii, Lia Olguța Vasilescu, a contrazis calculele Finanțelor privind impactul bugetar și a susținut că guvernul poate găsi fonduri pentru măsurile sociale stabilite în acest an.

Reporter: Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a făcut un apel către toate forțele politice ca săptămâna viitoare să redacteze împreună o lege cu privire la prelungirea mandatelor aleșilor locali și la data alegerilor. Pentru a evita un dezastru în administrația locală suntem obligați ca până pe 21 iunie să avem un proiect de lege comun – mai spunea Marcel Ciolacu. PNL, prin vocea liderului deputaților liberali, Florin Roman, a catalogat decizia Curții ca fiind fără precedent, întrucât judecătorii s-au autosesizat pe ordonanța guvernului ce nu a fost atacată de nimeni la CCR. Florin Roman admisă însă că, dacă va exista consens între partide pe acest subiect, un proiect de lege va trece rapid prin parlament. PNL a avansat și o perioadă pentru organizarea alegerilor locale: final de septembrie sau început de octombrie. Aceste reacții au venit după ce judecătorii Curții Constituționale au decis, cu majoritate de voturi, că Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali este neconstituțională, la fel și legea prin care Parlamentul și-a însușit atribuția de a stabili data legerilor locale.

Realizator: A fost Alina Bordeiașu, relatând despre reacțiile politice care au urmat deciziilor luate astăzi de Curtea Constituțională. Guvernul nu poate prelungi durata mandatelor aleșilor locali, iar Parlamentul nu poate stabili când au loc alegerile locale – a decis astăzi Curtea Constituțională, sesizată cu privire la actele normative recent adoptate de executiv și legislativ. Curtea Constituțională recomandă ca autoritățile să lucreze împreună pentru stabilirea datei alegerilor/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iunie