2020.június 4.

 

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 19.907 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 13.919 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 1299 személy meghalt; az intenzív osztályokon 153 beteget ápolnak.

Jelenleg 2.363 személy van intézményes karanténban és 96.693-en otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.

Eddig 472.850 szűrővizsgálatot végeztek el.

Az elmúlt 24 órában 447 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1.259 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Vaslui megyében sorra zárják be az egyetemi hallgatók saját – állami támogatással indított – cégeiket

A 408 bejegyzett ilyen vállalkozásból már csak 154 működik – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió helyi tudósítója, Alina Darie. A diákok szerint az utóbbi hónapokban a koronavírus járvány miatt is nagyon nehézzé vált fenntartani a vállalkozásokat.

A diákok által a 2003/166-os kormányhatározatban szabályozott kedvezmények igénybevételével 408 vállalkozás indult be. Ezek többsége divatáru-bolt, mezőgazdasági cég, taxivállalat, vagy autószerviz volt. A felmerülő nehézségek, a jártasság hiánya a gazdasági ügyekben sok diákot arra kényszertett, hogy törölje vállalkozását a cégjegyzékből. (Radio România Actualităţi)

Újabb enyhítések és gazdaságélénkítő intézkedések szerepelnek a mai kormányülés napirendjén

A közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Şerban arról számolt be, hogy ma a miniszterek elsősorban a nagy kereskedelmi társaságokat támogató programot fogják megvizsgálni. Ludovic Orban miniszterelnök elmondta, hogy a program keretében a kormány támogatást nyújtana a bankoknak azért, hogy azok finanszírozzák a beruházásokat és kedvező feltételek mellett nyújtsanak hiteleket a cégeknek. A kormányfő hozzátette, hogy minden eszközt bevet annak érdekében, hogy – amennyiben erre lehetőség van – támogassa a befektetéseket, ideértve egy olyan befektetési alap létrehozását is, amely európai uniós pénzekből és kormányzati forrásokból állna. Orban tegnap megbeszéléseket folytatott a Koalíció, Románia Fejlődéséért elnevezésű civil szervezettel, amely több jelentős magánvállalkozást tömörít. A tárgyaláson elemezték az IMM Invest nevű program lefolyását (amely a kis- és középvállalkozásokat támogató kormányzati program), a gazdaság helyreállítását célzó országos programot, valamint a hazai és külföldi pénzügyi források bevonásának lehetőségét.

Virgil Popescu gazdasági miniszter a kis- és középvállalkozások egyéb támogatási lehetőségeiről is beszámolt. Mint elmagyarázta 2 milliárd vissza nem térítendő hitel áll rendelkezésére a kormánynak európai uniós alapokból arra, hogy megsegítse azokat a vállalkozásokat, amelyek károkat szenvedtek a világjárvány következtében. Ennek a programnak a keretében akár az egyszemélyes vállalkozások is kaphatnak 2000 euróig terjedő pénzügyi támogatást. Ez a program már a jövő hónapban beindul. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette azt a kormányhatározatot, amelyik meghosszabbítja a helyhatósági választott tisztségviselők mandátumát

A taláros testület döntése értelmében a parlamentet nem lehet megkerülni akkor, amikor a választások időpontjának meghatározásáról vagy elhalasztásáról van szó, továbbá azt is megállapította, hogy a parlamenti pártoknak és a kormánynak egyeztetnie kell ebben a kérdésben.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke a döntésre reagálva azt nyilatkozta a közszolgálati rádiónak, hogy felhívással fordultak valamennyi parlamenti párthoz, hogy közösen dolgozzák ki a helyhatósági választások elhalasztásáról szóló törvényt. Szerinte már június 21-ig meg kell lennie ennek a jogszabálynak, mert csak így lehet elkerülni azt, hogy szerencsétlenség történjen a közigazgatásban. Florin Roman a Nemzeti Liberális Párt frakcióvezetője példátlannak tartotta, hogy az Alkotmánybíróság saját hatáskörben vizsgálta meg a kormányrendeletet anélkül, hogy bárki is óvást emelt volna a jogszabály ellen. Ugyanakkor úgy vélte, hogy amennyiben konszenzus alakul ki a pártok között, akkor hamar elfogadható egy törvény a választott helyhatósági tisztségviselők mandátumának a meghosszabbításáról. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador