Grecia a anunţat scutiri de taxe pentru stimularea achiziţionării de maşini şi motociclete electrice

Grecia a anunţat vineri scutirile de taxe introduse pentru a stimula utilizarea maşinilor electrice, a motocicletelor şi bicicletelor, ca parte a planului pe 10 ani privind reducerea emisiilor de carbon. În Grecia sunt la ora actuală aproximativ 1.000 de maşini electrice – aproximativ 0,3% din totalul automobilelor, cu mult mai puţin decât în alte ţări membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, unde 10% dintre maşinile care circulă pe drumurile germane sunt electrice.
Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că Atena intenţionează ca, până în 2030, una din trei maşini noi să fie electrică. „Subvenţionăm achiziţionarea unor noi tipuri de maşini cu suma de 100 de milioane de euro pentru 18 luni, aceasta fiind prima fază. Suma va putea acoperi 25% din costurile de achiziţie pentru aproximativ 14.000 de maşini noi” – a declarat premierul Mitsotakis. Planul guvernului include şi subvenţii pentru achiziţionarea de taxiuri şi motociclete electrice, precum şi pentru construirea şi instalarea de staţii de încărcare pe întreg teritoriul ţării. De asemenea, planul prevede ca şoferii de vehicule electrice să fie scutiţi pentru doi ani de la plata taxei de parcare.
Pe fondul epidemiei de coronavirus, poluarea în Atena s-a redus cu 40%, iar guvernul elen a promis că până în 2023 va închide toate termocentralele sale pe cărbune. Premierul Mitsotakis a anunţat şi scutiri de taxe pentru noile uzine care vor produce maşini electrice în nordul ţării şi în sudul regiunii Peloponez./mbaciu/cvanatoru

(REUTERS – 5 iunie)