Rămăşiţe ale unei noi specii de dinozaur carnivor, descoperite în Argentina

Cercetătorii au descoperit rămășițele pietrificate ale unei noi specii de dinozaur carnivor, în Patagonia. Creatura înaripată a trăit în urmă cu 90 de milioane de ani, potrivit paleontologilor argentinieni. Experții consideră că specia recent descoperită ar putea fi cheia pentru cunoașterea în continuare a evoluției păsărilor. Micul carnivor a avut „picioare lungi, grațioase”, a spus Matias Motta, cercetător la Muzeul de Științe ale Naturii din Argentina şi autorul principal al studiului publicat în revista”The Science of Nature”. În plus, dinozaurul avea gheare foarte ascuțite, cu care probabil obișnuia să atace prada. „Este o nouă specie de teropod carnivor Paraves, care a fost numit Overoraptor chimentoi. Cu siguranță a fost rapid, agil și, ca toate rudele sale, a fost carnivor”, a explicat Matias Motta.
Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că, deși picioarele dinozaurului erau similare cu cele din familia „dinozaurilor prădători”(familia Raptor) membrele superioare ale acestuia erau foarte lungi și robuste, asemănătoare cu cele ale păsărilor moderne.
Potrivit paleontologului Federico Brisson Egli, săpăturile au scos la iveală multe oase, inclusiv un picior aproape complet, vertebre de coadă și părți ale unei aripi. Descoperirile anterioare din Patagonia, ale dinozaurilor cu trăsături asemănătoare păsărilor, aparțineau genului Unenlagia de teropode dromaeosauridae, care erau agile și mergeau pe picioarele posterioare. Dinozaurul este legat de o altă specie aflată la peste 10.000 de kilometri distanță, în Madagascar. „Spre deosebire de ceea ce ne-am asumat inițial, Overoraptorul nu face parte din genul Unenlagia, ci dintr-un alt grup care include o specie numită Rahonavis, din insula est-africană Madagascar”, a spus paleontologul Fernando Novas.
Resturile fosile, care au o lungime mai mică de un metru și jumătate, au fost descoperite în timpul săpăturilor din provincia Rio Negro, din sudul Argentinei, în Patagonia argentiniană, la 1.100 km. de Buenos Aires. /aionescu
(Surse: www.deutschlandfunk.de, www.pilatustoday.ch, www.bangkokpost.com)/

Ada Ionescu, RADOR